Güncel Sunuculuk-Televizyonculuk terimleri sözlüğümüzde Diksiyon terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Diksiyon nedir? Diksiyon ne demek? Diksiyon hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Diksiyon Terimi Hakkında Bilgiler
Sunuculuk-Televizyonculuk Terimi Olarak Diksiyon:
Seslerin, sözlerin, vurguların, anlam ve heyecan duraklarını kurallarına uygun olarak söyleme biçimi.
Tiyatro Terimi Olarak Diksiyon:
Tiyatro ve benzeri sözlü edebiyat türlerinde, seslerin, sözlerin, vurguların anlam ve heyecan duraklarının duru ve açık bir biçimde söylenmesidir. Tiyatro okullarında ders olarak okutulmaktadır.
Diksiyon ve Hitabet Terimi Olarak Diksiyon:
Güzel ve etkili konuşmak üzere kullanılacak dil malzemesinin doğru seçilmesi ve bunların konuşmaya yardımcı diğer unsurlarla (sesin uyumu, vurgu, ton, tonlama, durak, üslup, jest ve mimikler, tavır vs.) uyumlu bir biçimde kullanılabilmesi sanatına diksiyon denir.
Diksiyon kelime anlamı olarak Latincede dictio ve distus sözcüklerinden Fransızcaya diction olarak geçmiş, dilimize de Fransızcıdan söylendiği gibi alınmıştır.
Bu kelimenin Latince anlamı "söz söylerken sözcüklerin seçilip düzenlenerek düşünceleri kolaylıkla anlatma tarzı." demektir.
Benzer Sunuculuk-Televizyonculuk Terimleri
Editör (Redaktör): Haber Merkezi veya program birimlerinde görev yapan, statü olarak muhabirin üstünde yer alan, haberin ve programın hazırlanma ve yayın sorumluluğunu taşıyan yönetim kademesi.
Doğaçlama: Belirli bir metne bağlı ya da metne bağlı kalmadan, aşamaları önceden belirlenmemiş biçimde seslendirmeyi ya da prova esnasında gerçekleştirilen duruma uygun bir sesle canlandırma performansı.
Fonetik: Dilin ses ve ton eğitimini, dil ritmi ve konuşma temposunu, özel olarak da konuşma dinamizmini öğreten bilim kolu.
Es Yeri: Konuşmada, anlamın gerektirdiği biçimde kelimeler arasındaki ses kesintisi.
ISCO: Uluslararası Standart Meslek Sınıflaması
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Sunuculuk-Televizyonculuk Terimleri Sözlüğü