Eğitim Sitesi

Dipnot Nedir? Dipnot Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Kütüphanecilik terimleri sözlüğümüzde Dipnot terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Dipnot nedir? Dipnot ne demek? Dipnot hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Dipnot Terimi Hakkında Bilgiler

Kütüphanecilik Terimi Olarak Dipnot:

Bir metinde herhangi bir noktayı açıklamak, bir varsayımın dayanağını göstermek ya da bir fikir, kavram, alıntı veya bilginin kaynağını belirtmek için bir bölümün veya kitabın sonuna yerleştirilen not. Dipnot gibi, bu notlar da üst simge olarak numaralandırılır ve metin içerisindeki sıraya göre liste halinde gösterilir.


Edebiyat Terimi Olarak Dipnot:

Yazarın yararlandığı kaynakları ve alıntıları metnin geçtiği yerlerde belirtmesi.


Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Dipnot:

Metin içinde geçen herhangi bir bilgi ile ilgili olarak sayfa altına, çalışmanın sonuna konulan açıklama veya kaynak bilgisi.


Benzer Kütüphanecilik Terimleri

Doktora Tezi: Doktora derecesi alabilme koşulu gereği lisansüstü öğrencisinin sunduğu bir konu hakkında genişletilmiş biçimdeki yazılı incelemesi (kitap gibi).

Dolaşım: Dolaşım ve Rezerv Masalarından yürütülen işlemler.

1. Kullanıcılara kitapların (veya diğer kaynakların) ödünç verilmesi ve ödünç alınan kaynakların kaydının tutulması.

2. Belirli bir süre içinde kütüphanenin dışında kullanım için ödünç verilen ciltlerin toplamı.

Düzensiz: Eşit olmayan aralıklarla basılmış düzenli veya fark edilebilir bir kural izlemeyen bir dizi yayının sıklığı.

Dizin (index): Bir grup verinin içeriği hakkında liste veya sistematik rehber. Örneğin, süreli yayınlar dizini ya da bir kitabın arkasındaki dizin (indeks/ fihrist) gibi. Genellikle konuya, yazara veya anahtar sözcüğe göre düzenlenen dizinlerin, elektronik ortamda olanları, sağladığı kolaylıklar nedeniyle tercih edilir.

Çapraz Gönderme (Cross-Reference): 1. Kullanıcıyı, bir katalog veya dizinde, bir konu veya addan bir başkasına gönderen yönlendirme;

2. "...." de bakınız diye atıfta bulunan ayrıntılı işaret fişi.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Kütüphanecilik Terimleri Sözlüğü