Güncel Uzay ve Astronomi terimleri sözlüğümüzde Dış Gezegenler terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Dış Gezegenler nedir? Dış Gezegenler ne demek? Dış Gezegenler hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Dış Gezegenler Terimi Hakkında Bilgiler
Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Dış Gezegenler:
Yörüngesi yer yörüngesinin dışında kalan gezegen (Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün ve sonrası).
Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri
Dış Merkezlik: Bir konik üzerindeki noktaların odağa ve doğrultmana uzaklıkları oranı. Elips ve hiperbolde bu oran, odaklar uzaklığının büyük eksene oranına eşittir.
Dik Açıklık: 1- Herhangi bir gök cisminin, gök eşleği düzlemine göre açısal uzaklığı.
2- Gökyüzünde bir noktanın gök ekvatorundan açısal uzaklığı.
Doppler Etkisi: 1. Bir ışık (veya ses) kaynağı bizden uzaklaşır ve bize yaklaşırken dalga boyu yani frekansı kayar. Uzaklaşıyorsa görünür dalga boyları kırmızıya (uzun dalga boylarına), yaklaşıyorsa maviye (kısa dalga boylarına) kayar.
2. Işık kaynağı gözlemciye göre veya gözlemci kaynağa göre uzaklaşıyor yada yaklaşıyor ise kaynaktan gelen ışınımın dalgaboyu veya frekansındaki değişim. Bakınız kırmızıya kayma ve maviye kayma.
3. Kaynağın ya da gözlemcinin hareketine bağlı olarak, ışınımımın dalgaboyunda gözlenen değişiklik.
Dönence: 1- Tropik. Güneş'in görünen hareketinde dikaçıklığın en büyük ve en küçük olduğu yerler. Güneş'in gün dönümü zamanlarında gökyüzünde bulunduğu yerler. Yaz dönencesi 21 Haziran'da, kış dönencesi 21 Aralık'ta olur.
2- Ay ya da Güneş'in görünen hareketlerinde gelip geri döndüğü yer ya da daire; yaz dönencesi, kış dönencesi gibi.
En Beri Noktası: Yörünge hareketi sırasında bir cismin, yörüngenin odağına en yakın olduğu nokta. Örneğin, Dünya çevresinde elips yörüngesinde dolanan bir uydunun yörüngesi üzerinde Dünya'ya en yakın olduğu nokta.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü