Eğitim Sitesi

Distopya Nedir? Distopya Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık terimleri sözlüğümüzde Distopya terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Distopya nedir? Distopya ne demek? Distopya hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Distopya Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Distopya:

Distopya, ütopik toplum anlayışının anti-tezi olarak kullanılır. Distopik bir toplum, otoriter ve baskıcı bir sistem olarak ifade edilir. İlk kez John Stuart Mill tarafından kullanan kavramda 'kötü bir yer' anlamı anlatılır. Ütopya, mükemmel anlamına gelirken distopya ise baskıcı toplumu ifade eder.


Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri

Obje: Obje, bilinen anlamına gelmektedir. Ulaşılmaya çalışılan varlıktır. Suje’nin sorular sormasının nedeni olan şeydir.

Evrensellik: Evrensellik, anlayış düzleminde, hem bilgi hem de siyasal alanlarda genel geçer ilkelerin var olduğunu öne süren ve bu ilkelerin her yerde mutlak geçerliliğini savunan bir anlayış biçimidir.

Maiotik: Bir konu hakkında hiçbir fikri olmadığını zanneden kişiye, Sokrates'in sorular sorarak aslında o konu hakkında bildiğini ispatladığı yöntemidir.
Sokrates'e göre her insan, bütün bildiklerine zaten doğuştan sahiptir. Yapılabilecek şey, kişinin kendi kendisine veya iyi bir öğretmen eşliğinde kendisinde bulunan bilgileri açığa çıkartmasıdır.

Epokhe: 1. Yargı vermeme tutumu, yargısızlık.
2. Kuşkucularda, kesin hiç bir şey bilinemeyeceği için genellikle bilgiden vazgeçme ilkesi.
3. Günümüz görüngübilimde, bakışı salt olarak öze çevirebilmek için gerçeklik üzerine yargı vermeme.

Yunancada epokhé, epékhein anlamı: durmak, kendinde kalmak

Gündelik Bilgi: İnsanların pratik ihtiyaçlarını karşılamak için, kendi deneyimleriyle elde ettikleri sıradan bilgilere gündelik bilgi denir.

Gündelik Bilgi Özellikleri
1. Duyumlara ve algılara dayanır.
2. Yaşamı kolaylaştırır.
3. Yaşantılar ve deneyimler sonucu elde edilir.
4. Herhangi bir yöntemi yoktur.
5. Sistematik değildir, mantıksal tutarlılığı olmayabilir.
6. Görelidir.
7. Kesin sonuç içermez.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü