Eğitim Sitesi

Divan-ı Harp Nedir? Divan-ı Harp Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde Divan-ı Harp terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Divan-ı Harp nedir? Divan-ı Harp ne demek? Divan-ı Harp hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Divan-ı Harp Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Divan-ı Harp:

Askeri mahkeme.


Benzer Tarih Terimleri

Divan-ı Hümayun: Osmanlı Devleti'nde ilk olarak Orhan Bey zamanında oluşturulan yürütme-danışma kuruludur. Divan-ı Hümayunda siyasal, yönetsel, askeri, mali ve şeri işlerle, her çeşit şikayetlere ve davalara bakılırdı. Divan toplantıları toplumun tüm kesimlerine açıktı. Devletle, devlet uygulamaları veya devlet adamlarıyla ilgili şikayeti olan herkes Divan-ı Hümayuna başvurabilirdi. Divan-ı Hümayun'un asıl üyeleri Sadrazam, Kubbealtı vezirleri, Kaptan Paşa, Rumeli ve Anadolu kazaskerleri, Rumeli Anadolu ve İstanbul defterdarları, Nişancı, ve Yeniçeri ağası idi. Bir de Rumeli beylerbeyi İstanbul'da bulunduğunda divan toplantılarına katılabilirdi. II. Mehmet Devri'ne kadar hükümdarın başkanlığında toplanan divan bundan sonra Baş vezirin başkanlığında toplanmaya başlamıştır. XVI. Yüzyıla kadar her gün toplanırken, bu zamandan sonra haftada dört gün (Pazartesi, Salı, Cumartesi, Pazar) toplanmıştır. Divan-ı Hümayunda bitirilemeyen işler öğleden sonra Sadrazamın konağında toplanan İkindi Divanında görüşülürdü. Divan-ı Hümayunun yetkileri 1731 yılında azaltılarak, yetkiler sadrazamda toplanmıştır. II. Mahmut Dönemi'nda ise tümüyle kaldırılarak yerine nazırlıklar (bakanlıklar) kurulmuştur.

Dizanteri: Ağrılı ve kanlı ishalle beliren, bağırsakta yaralara yol açan bulaşıcı, salgın hastalık, kanlı basur.

Dizdar: Kale kumandanı. Kale muhafızı. Kale bekçisi.

Doğmatizm: Din ya da otoritelerce, öne sürülen düşünce ve ilkeleri kanıt aramaksızın, incelemeksizin ve eleştirmeksizin doğru sayan anlayıştır. Temelde skolastik bir anlayıştır. Günümüzde değişme ve gelişmeyi yadsıyan öğretilerin ve anlayışların adıdır. Özellikle metafizik öğretilerin tümü dogmatiktir. Deney alanının dışında kalan, bilimsel olmayan tüm savlar dogmatiktir. Dogmatizmin doğal sonucu zorbalıktır. Deneylerle ve yaşamla kanıtlanamayan hatta çelişen kurallar baskı ve zulümle kanıtlanmaya çalışılır.

Dolmen: En az iki taşın sütun olarak kullanıldığı, üzerine bir yatay taşın konduğu Cilalı Taş Çağı'ndan kalma mezar.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Tarih Terimleri Sözlüğü