Güncel Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık terimleri sözlüğümüzde Diyalektik Materyalizm terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Diyalektik Materyalizm nedir? Diyalektik Materyalizm ne demek? Diyalektik Materyalizm hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Diyalektik Materyalizm Terimi Hakkında Bilgiler
Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Diyalektik Materyalizm:
1- Marksist felsefeye, Marksizmin özellikle de varlık, bilgi ve yöntem kuramıyla ilgili boyutuna, Marksizmin eski Doğu Bloku'ndaki savunucu veya temsilcileri tarafından verilen ad; gerçekten var olanın hareketi diyalektik olan madde olduğu görüşü.
2- Asıl varlığın madde olduğunu; onun hareket hâlinde bulunduğunu; bu hare- ketin tez, antitez, sentez şeklinde ilerleyen diyalektik bir hareket olduğunu öne süren görüş.
Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri
Doğrulanabilirlik İlkesi: 1. Doğruluğu olgusal olarak test edilebilen, doğruluğuna deneysel olarak karar verilebilen önermelerin anlamlı olduğunu savunan ilke.
2. Önermelerin bilimsel anlam taşıyıp taşımadığını belirlemeye yarayan bir ilke. Buna göre bilimsel anlamı olan önerme, olgusal yoldan nasıl doğrulanabileceğini bildiğimiz önermedir.
Doğuştancılık(İnneizm): Genel olarak, belirli insani özelliklerin sonradan kazanılmış olmayıp, doğuştan getirildiğini öne süren anlayış. Daha özel olarak da epistemolojide, bilgimizin en azından bir bölümünün ya da bilgi için temel oluşturan kavram, ilke ve fikirlerin doğuştan olduğunu savunan öğreti.
Görecilik (rölativizm): Kişiden kişiye değişmeyen nesnel bir hakikat herkes için geçerli olan mutlak doğrular bulunmadığını, hakikatin ya da doğruların bireylere, çağlara ve toplumlara göreli olduğunu savunan anlayış.
Hazcılık (hedonizm): 1- Yaşamda gerçekten ve bizzat kendisi için istenen tek şeyin, ahlak alanındaki en yüksek değer, nihai ve en yüksek iyinin haz olduğunu savunan öğreti.
2- En üstün iyinin haz olduğunu ileri süren Aristippos'un öğretisi.
İnanç: Genel olarak, bir şeyin ya da kimsenin varlığına, bir iddianın doğruluğuna inanma, biri için güven besleme durumu.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü