Eğitim Sitesi

Doktrin (Öğreti) Nedir? Doktrin (Öğreti) Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Sanat terimleri sözlüğümüzde Doktrin (Öğreti) terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Doktrin (Öğreti) nedir? Doktrin (Öğreti) ne demek? Doktrin (Öğreti) hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Doktrin (Öğreti) Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Doktrin (Öğreti):

Bilimde düzenli bir görüşü oluşturan ilke ve kuramların tümü.


Benzer Sanat Terimleri

Düalizm: İkicilik. İkili yapı. Aynı ekonomide iki ayrı iktisadi yapı
veya piyasanın bir arada bulunması.

Ehl-i Hiref: Osmanlı sanat üsluplarının belirlenmesinde ve sanat akımlarını yönlendiren etkili sivil toplum hareketidir.

Ekol: 1. Aynı üslup kapsamında değerlendirildikleri hâlde, bir bölgeye, kente ya da topluluğa özgü bazı ayırıcı özellikler gösteren, benzer eğilimde çalışan sanatçı grubu. Sözcük tek başına ekol olarak kullanılırsa da tamlamalarda okul diye geçer. Örneğin Siena Okulu, Roma Okulu gibi.

2. Belli bir dönemde görülen ortak özellikteki sanat üslubuna verilen ad.

Ekspresyonizm: Dışavurumculuk ya da Anlatımcılık da denir. 20.yy.ın başlarında Avrupa'da ortaya çıkan sanat ve mimarlık akımı. Güzel sanatlarda Rönesans'tan beri hüküm sürmüş doğaya uygun betimleme anlayışından bir kopuş olan dışavurumculukta, sanatın asıl amacı, sanatçının duygularını ve iç dünyasını, renk, çizgi, yüzey ve kütle aracılığıyla dışa vurmasıdır. Bu duyguları daha güçlü yansıtabilmek için sanatçılar tasarımda denge ya da güzellik gibi geleneksel kavramlardan uzaklaşarak biçimbozma (deformasyon) yöntemini yaygınlıkla uygulamışlardır.

Empresyonizm: İzlenimcilik olarak da bilinir. 19.yy.ın ikinci yarısında Fransa'da oluşan izlenimcilik akım, görsel sanatların yanısıra edebiyat ve müzik dallarında da etkili olmuş ayrıca döneminde bir yaşam ve düşünce biçimi olarak gelişmiş ve 20.Yüzyıl sanat kuramlarıyla akımlarını büyük ölçüde etkilemiştir.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Sanat Terimleri Sözlüğü