Güncel Matematik-Geometri terimleri sözlüğümüzde Dönence terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Dönence nedir? Dönence ne demek? Dönence hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Dönence Terimi Hakkında Bilgiler
Matematik-Geometri Terimi Olarak Dönence:
Yerküre üzerinde, güneş ışınlarının yılda iki kez dik açı ile geldiği, sıcak kuşağın kuzey ve güney sınırlarını oluşturan ve Ekvator'un 23° 27' kuzey ve güneyinden geçtiği varsayılan iç çemberden her biri, tropika.
Coğrafya Terimi Olarak Dönence:
23° 27' Kuzey ve Güney enlemlerine verilen isim. Güneş ışınlarının Kuzey ve Güney Yarım Küre'de dik açıyla düştüğü en son enlemlerdir.
Dönence sayıyı 2 tanedir. Kuzey yarım kürede bulunan dönenceye "Yengeç Dönencesi", güney yarım kürede bulunan dönenceye "Oğlak Dönencesi" adı verilmektedir.
Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Dönence:
1- Tropik. Güneş'in görünen hareketinde dikaçıklığın en büyük ve en küçük olduğu yerler. Güneş'in gün dönümü zamanlarında gökyüzünde bulunduğu yerler. Yaz dönencesi 21 Haziran'da, kış dönencesi 21 Aralık'ta olur.
2- Ay ya da Güneş'in görünen hareketlerinde gelip geri döndüğü yer ya da daire; yaz dönencesi, kış dönencesi gibi.
Benzer Matematik-Geometri Terimleri
Düzgün Dört Yüzlü: Dörtyüzü de birbirine eş ve eşkenar üçgensel bölge olan piramit.
Küre Kapağı: Küre yüzeyinin bir düzlemle kesilmesi sonucunda elde edilen parçaların her biri.
Küre Kuşağı: Bir küre yüzeyinin paralel iki düzlem arasında kalan parçası.
Küre Tabakası: Küre kuşağı ile paralel düzlemler arasında kalan cisim.
Penrose Karoları: 1973 yılında ünlü İngiliz Fizikçi Roger Penrose tarafından bulunmuştur. Bu karoların en önemli özelliği periyodik olmadan düzlemi sonsuza kadar kaplayabilmeleridir. Penrose'un karo kümeleriyle beşli dönel simetriye sahip kaplamalar yapılması mümkündür.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Matematik-Geometri Terimleri Sözlüğü