Eğitim Sitesi

Döşeme Nedir? Döşeme Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Tiyatro terimleri sözlüğümüzde Döşeme terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Döşeme nedir? Döşeme ne demek? Döşeme hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Döşeme Terimi Hakkında Bilgiler

Tiyatro Terimi Olarak Döşeme:

Türk Halk Edebiyatında "başlangıç" karşılığı kullanılan bir kelime.


Edebiyat Terimi Olarak Döşeme:

Türk halk hikayelerinin başında geçen seçili sözler. Ayaklı saya da denir. Arapça mukkaddime ve medhal, Farsça dibâce'nin karşılığıdır. Döşeme başlama adlı girişle başlar. Sonra duruma göre yalan veya tanrı, yaratılış üzerine bir destan, bir yurt veya savaş destanı söylenir. Ardından asıl esere ya da anlatıma geçilir.


Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Döşeme:

Döşeme, binada katları birbirinden ayıran, üzerine gelen yükleri taşıyarak mesnetlere nakleden yapı elemanlarıdır. Döşemeler; ahşap, kagir, betonarme ve çelik malzemelerden yapılırlar.


Benzer Tiyatro Terimleri

Dramatize Etmek: 1-Bir olayı, duyguyu, düşünceyi canlandırarak (televizyon ve sahne oyunu biçimine getirmek) anlatmak; (mec.) bir olayı olduğundan daha acıklı bir şekle sokmak.

2- Bir edebi eseri radyo, televizyon veya sahne oyunu biçimine getirmek.

Dublör: Tiyatroda ve sinemada bir rolün yedek oyuncusu.

Entrik Unsur,Entrika: Roman, hikâye ve tiyatro türlerinde, olayların okuyucuda ya da seyircide merak uyandıracak şekilde birbirine dolanması.

Epizot: 1- Yunan trajedisinin ögelerini oluşturan diyaloglu bölümlerin her biri. Bu bölümler modem tiyatroda perde adıyla bilinir.

2- Oyundaki asıl olaya karışan ikincil olaylar.

Fantazi Pastoral: Çobanların hayatını fantazilerle süsleyerek anlatan tiyatro çeşidi.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Tiyatro Terimleri Sözlüğü