Güncel Edebiyat terimleri sözlüğümüzde Drama terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Drama nedir? Drama ne demek? Drama hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Drama Terimi Hakkında Bilgiler
Edebiyat Terimi Olarak Drama:
Sahnelenmek için yazılan, olayları oluş hâlinde ve karşıt oluşların çatışmalarıyla geliştirip gösteren yapıt.
Tiyatro Terimi Olarak Drama:
Şiirsel, anlatısal ya da diyaloglar halinde yazılan ve yazınsal metnin, oyun kişilerinin söyleminden oluştuğu edebiyat türü. Drama; yalnızca Batı tiyatrosunun yüzyıllardır ürettiği; tiyatro yazınında kendini kabul ettirmiş yapıtların ortak özelliği değil, her çeşit tiyatro ürününün ortak özelliğini gösteren bir terim olarak ele alınmalıdır.
Dil ve Anlatım Terimi Olarak Drama:
Bir tiyatro metninin oyuncular tarafından sahnede canlandırılmasıdır.
Benzer Edebiyat Terimleri
Dramatik Örgü: Tiyatro eserlerindeki olay örgüsü.
Dramatik Şiir: Korkunç bir olayı tiyatro şeklinde anlatan şiir.
Düz Değişmece: Mecaz-ı Mürsel denilen söz sanatı, ad aktarması. Benzetme amacı güdülmeden bir sözün başka bir söz yerine kullanılmasıdır.
Düzyazı Şiir (Mensur Şiir): Ölçü, uyak gibi kurallara uymadan, konuşma dilinin havası içinde yazılan bu şiir edebiyatımızda ilk kez 20. Yüzyıl başında Halit Ziya Uşaklıgil tarafından denenmiştir.
Edebiyat-ı Cedide: Edebiyat-ı Cedide veya bilinen diğer ismiyle Servet-i Fünun Edebiyatı, II. Abdülhamit döneminde, Servet-i Fünun adlı derginin çevresinde toplanan sanatçıların Batı etkisinde geliştirdikleri bir edebiyat hareketidir.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Edebiyat Terimleri Sözlüğü