Güncel Kimya terimleri sözlüğümüzde Dublet Kuralı terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Dublet Kuralı nedir? Dublet Kuralı ne demek? Dublet Kuralı hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Dublet Kuralı Terimi Hakkında Bilgiler
Kimya Terimi Olarak Dublet Kuralı:
Helyumun tek katmanı vardır ve elektron(e-) sayısı 2'dir. Diğer tüm soy gazların son katmanında 8 elektron(e-) vardır. Atomların soy gazlara benzemek için son katmanlarındaki elektron sayılarını 2'ye tamamlamalarına dublet kuralı denir.
Benzer Kimya Terimleri
Kristal Örgü Yapısı: İyonik bileşiklerde tanecikler son derece düzenli şekilde sıralanırlar. Buna kristal örgü yapısı denir.
Kristal Örgüde; genellikle anyonların hacmi daha büyük olduğundan, anyonların aralarına katyonlar girerek belli geometrik yapıda kristal örgü oluşur.
Lewis Elektron Nokta Yapısı: Atomlar arasındaki bağı göstermek için, 1916 yılında Lewis elektron nokta yapısı kullanılmıştır.
Bir atomun değerlik elektronlarının atomun sembolü etrafında noktalar halinde gösterilmesine Lewis Elektron Nokta Yapısı denir.
Apolar Kovalent Bağ: Aynı iki atom arasında ortak kullanılan elektronlar iki atom tarafından aynı oranda çekildiği için bir kutuplaşma oluşmaz. Bu tür kovalent bağlara apolar kovalent bağ denir.
Pole: kutup
Polar: kutuplu
Apolar: kutupsuz
Karbon Kimyası: 1828 Yılında Alman Kimyacı Friedrich Wöhler, laboratuarda anorganik bir madde olan KCN den, organik bir madde olan üreyi elde etmiştir. Böylece organik maddelerin laboratuarda elde edilebileceği anlaşılmıştır.
Bundan sonra organik bileşikleri inceleyen Kimya dalına Karbon Kimyası da denmiştir.
İzomeri: Kapalı formülleri aynı açık formülleri farklı maddeler birbirinin izomeridir. İzomerlerin fiziksel ve kimyasal özellikleri birbirinden farklıdır.
Örneğin; C5H12 (pentan) bileşiğinin üç izomeri vardır.
PENTANIN İZOMERLERİ
n-pentan (normalpentan)
2-metilbütan (izopentan)
2,2-dimetilpropan (neopentan)
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Kimya Terimleri Sözlüğü