Güncel Uzay ve Astronomi terimleri sözlüğümüzde Duman Dedektörü terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Duman Dedektörü nedir? Duman Dedektörü ne demek? Duman Dedektörü hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Duman Dedektörü Terimi Hakkında Bilgiler
Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Duman Dedektörü:
İlk ayarlanabilir duman dedektörü, yanlış alarmları engellemek için NASA tarafından geliştirilmiştir. (NASA tarafından geliştirilmiştir.)
Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri
Su Filtreleri: Günümüzde kullanılan su filtreleri, temelde NASA'nın uzayda bakterilere karşı geliştirdikleri filtreler ile aynıdır.(NASA tarafından geliştirilmiştir.)
Roketler: Roketler, uç kısmı genellikle hava sürtünmesini azaltacak şekilde yapılmış, yakıt, motor ve egzozdan oluşan silindir şeklinde yapılardır. Roketler çalışmaları sırasında havaya gereksinim duymadan hareket yönünün ters yönünde sıcak gaz püskürterek hareket eder.
Roket motorları ile jet motorları arasında önemli farklar vardır. Jet motorları yanıcı maddeyi beraberinde taşırken, yakıcı madde olan oksijen gazını atmosferden sağlarlar. Hâlbuki roketler (özellikle astronomi amaçlı olanlar) hem yanıcı hem de yakıcı maddeyi beraberinde taşır. Bu nedenle bir jet motorunun uzayda çalışması mümkün değildir. Roket kullanmadaki asıl amaç kısa süreli yüksek hız elde edilmesi ve roketin atmosfer dışındaki oksijensiz ortamda da çalışabilmesidir. Uzaya, insanlı ve insansız araçlar gönderme hayali ve uygulaması ilk uçakların yapılışından daha eskiye dayanmaktadır. Roketlerde kullanılan ilk katı yakıt baruttur.
Uzay Mekikleri: Dünya'nın ilk yeniden kullanılabilen ve büyük uyduları bile taşıyabilen uzay araçlarıdır. Uzay mekikleri roketler gibi yükselir, tıpkı uzay gemileri gibi yörüngede manevralar yapar ve bir uçak gibi yere tekrar iner.
Aktif olarak kullanılan uzay mekiklerine örnek olarak; Discovery , Atlantis , Challenger mekiklerini verebiliriz.
Uzay Sondaları: Bir gezegeni veya bir gök cismini incelemek için ona gönderilen; yakınında uçma, çarpma, yörüngesinde dolaşma veya üzerine inme gibi görevleri yerine getiren araçlardır.
Örnek olarak; Spirit ve Opportunity, Mars'ın yüzeyine jeolojik çalışmalar yapmak için indirilen birbirinin ikizi iki araçtır. Spirit, 4 Ocak 2004 tarihinde, Opportunity ise 25 Ocak 2004 tarihinde Mars yüzeyine başarıyla indirilmiştir.
Yapay Uydular: Belli bir amaç için tasarlanan ve bir gezegenin yörüngesine oturtulan araçlardır. Haberleşme uyduları, uzaktan algılama uyduları, meteoroloji uyduları, keşif (casus) uyduları, atmosfer araştırma uyduları, seyir uyduları, arama ve kurtarma uyduları v.b yapay uydu çeşitleri olduğu gibi astronomik amaçlı uydular da vardır. Astronomik amaçlı üretilen uyduların tüm amacı gözlem yapmaktır. Bu nedenle astronomik yapay uydulara Uzay Gözlemevi de denir.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü