Eğitim Sitesi

Duyun-U Umumiye İdaresi Nedir? Duyun-U Umumiye İdaresi Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde Duyun-U Umumiye İdaresi terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Duyun-U Umumiye İdaresi nedir? Duyun-U Umumiye İdaresi ne demek? Duyun-U Umumiye İdaresi hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Duyun-U Umumiye İdaresi Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Duyun-U Umumiye İdaresi:

Genel borçlar yönetimi demektir. Yakınçağ'da ekonomik yönden büyük bir çöküntüyü yaşayan Osmanlı İmparatorluğu, 1854 yılında (Kırım Savaşı sırasında) ilk kez dış borçlanmaya gitmiş ve İngiltere'den borç almıştı.Osmanlı Devleti borçlarını ödeyemeyerek 1875 yılında iflasını açıkladı. Alacakları tehlikeye düşen devletler de alacaklarını birleştirip 1881 yılında Düyun-u Umumiye İdaresi'ni kurup, Osmanlı Devleti'nin gelir kaynaklarına el koydular. Osmanlı Devle-ti'nin tuz, tütün, damga, içki, balıkçılık, ipek vergileri başta, gümrük vergileriyle, bağlı beyliklerin vergilerinin bir bölümü oluşturulan bu yönetime aktarıldı. Sonuçta, devletin tüm ekonomik ve mali denetimi Avrupalılar'ın eline geçmiş oldu. Lozan Barış Antlaşması'yla birlikte bu idare kaldırılmış ve yeni Türk Devleti'nin payına düşen Osmanlı borçları taksitlendirilerek, Fransız Frangı olarak ödenmeye başlamıştır. 63.644.000 Fransız Frangı olan Osmanlı borçları 1954 yılında tümüyle ödenmiştir.


Benzer Tarih Terimleri

Dünyanın Yedi Harikası: Güzelliği ve görkemiyle insanlarda hayranlık uyandıran İlkçağ yapıtlarıdır.
1. Rodos Heykeli,
2. Babil'in Asma Bahçeleri,
3. Zeus Heykeli,
4. Mısır Piramitleri,
5. Kral Mozolos'un Mezarı,
6. Artemis(Diana) Tapınağı,
7. İskenderiye Feneri.

Düven: Harmanda ekinlerin sapı ve tanelerini ayırmak için kullanılan, önüne koşulan hayvanlarla çekilen, altında keskin çakmak taşları çakılı bulunan, kızak biçiminde araç.

Ebced: Arap abecesinde, her harfi bir rakamı karşılayan anlamsız sekiz sözcüğüm oluşturduğu bir hesaplama dizgesi; bu dizgede, baştaki elif harfinden başlanarak Arap abecesindeki her harfe, birden ona kadar birer birer, ondan yüze kadar onar onar, yüzden bine kadar da yüzer yüzer artırmak yoluyla bir değer verilmiştir.

Ebru: Daha çok cilt yapımında kullanılan bir kağıt boyama tekniğidir. Kola ve kitre gibi yapıştırıcılarla yoğunlaştırılmış su üzerine neftyağıyla sıvılaştırılmış yağlı boya dökülerek ince bir tel parçasıyla şekillendirilir ve bir kağıt bu boyalı sıvının üzerine konularak ve kaldırılarak elde edilir.

Ecdat: Geçmişteki büyükler, atalar, dedeler.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Tarih Terimleri Sözlüğü