Güncel Sosyal Bilgiler terimleri sözlüğümüzde Egemenlik terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Egemenlik nedir? Egemenlik ne demek? Egemenlik hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Egemenlik Terimi Hakkında Bilgiler
Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Egemenlik:
Yasalar yapma ve bu yasalara göre ülkeyi yönetme gücü gibi milletin ve devletin yetkilerinin tümü, hâkimiyet.
Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Egemenlik:
1- Devletin belli sınırlar içinde,belli bir toplumda serbestçe iktidar gücünü kullanabilmesidir.Yani dış ve iç baskılardan kurtularak kendini yönetebilmesidir.
2- Hukuk ve siyaset felsefesinde, bir kişi ya da kurumun, kendi alanında başka bütün kişi ya da kurumlar üzerinde nihai otorite sahibi olmasını mümkün kılan özellik; devletin karar alma sürecinde ve düzeni sağlamada, tek yönetici ya da otorite olması durumu.
Tarih Terimi Olarak Egemenlik:
Bir ülkede ulusun içinden çıkan, bir kişiye, gruba ya da tüm ulusa ait olabilen yönetme gücü. Diğer bir görüşle yönetim kaynağı olarak görülen güç. Yönetme yetkisi, hakimiyet.
İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Egemenlik:
Milletin ve onun tüzel kişiliği olan devletin yetkilerinin hepsi, hükümranlık, hakimiyet.
Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri
Ekvator: 1. Yeryuvarının eksenine dik olarak geçtiği ve yeryuvarını iki eşit parçaya böldüğü varsayılan en büyük çember.
2. Kutup noktalarına eşit uzaklıktaki noktaların birleştirilmesiyle elde edilen ve Dünya'yı ortasından çevreleyen en geniş paralel dairesine Ekvator denir.
Ekvator'un kuzeyindeki paralellere kuzey paralelleri, güneyindekilere ise güney paralelleri denir.
Eleştirici: Eleştiri yapacak niteliğe sahip olan kişi.
Emniyet Kemeri: Motorlu taşıtlarda insanların güvenliğini sağlayan bele takılan kemer.
Eşit: Her yönden birbiriyle bir özellikleri olan, yapısı, niteliği, değeri, boyutları bir olan.
Eşleştirme: Deneylerde bir çift deneğin bir veya daha fazla değişkene benzerliği yönünden eşleştirilmesi ve denek çiftlerinden birinin deney grubuna, diğerinin de kontrol grubuna atanması süreci.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü