Eğitim Sitesi

Eğretileme (İstiare) Nedir? Eğretileme (İstiare) Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Edebiyat terimleri sözlüğümüzde Eğretileme (İstiare) terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Eğretileme (İstiare) nedir? Eğretileme (İstiare) ne demek? Eğretileme (İstiare) hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Eğretileme (İstiare) Terimi Hakkında Bilgiler

Edebiyat Terimi Olarak Eğretileme (İstiare):

Bir benzetmede benzeyen veya benzetilenden biriyle yapılan söz sanatı.


Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Eğretileme (İstiare):

Arapça bir sözcük olup "bir şeyi iğreti, ödünç alma" anlamındadır. Ya benzeyenle ya da benzetilenle yapılan benzetmedir.
Örnek :
Aslan gibi güçlü bir adamdı. (benzetme)
Soruyu doğru yanıtlayınca "Aslan be!" dedi. (eğretileme)


Benzer Edebiyat Terimleri

Ekspresyonizm (Dışavurumculuk): Empresyonizme tepki olarak doğan edebiyat akımı.

Eleştirel Gerçeklik: Toplumsal gerçekleri eleştirel bir yaklaşımla ele alan, insanı toplumsal ilişkileriyle yansıtmaya amaçlayan edebiyat yönelmesi.

Eleştiri: 1- Bir yapıtın özünü, yapısını anlatan, onun değerli ve değersiz yönlerini ortaya çıkartan, yapıldığı toplumun düşünce gelişimi içindeki yerini örneklere dayandırarak yapan yazı.

2- Bir sanat eserinin gerçek değerini belirtmek amacıyla yapılan inceleme. İncelemek suretiyle o eser hakkında değer yargısına varılan yahut sanat ve edebiyat alanında yol gösterici yazı.

Enelhak: "Ben Tanrı'yım" anlamına gelen Enelhak, evrendeki tüm varlıkların bir ve bütün olduğuna inananların, Tanrı'yı gönüllerinde, kendi benliklerini de duyumsayanların, özellikle tasavvuf uluların kullandığı bir sözcüktür.

Epigrafi: Yazıtları inceleyen bilim dalı.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Edebiyat Terimleri Sözlüğü