Güncel Sosyal Bilgiler terimleri sözlüğümüzde Enderun terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Enderun nedir? Enderun ne demek? Enderun hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Enderun Terimi Hakkında Bilgiler
Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Enderun:
Büyük sarayların harem ve hazine dairelerinin bulunduğu iç kısmı. Osmanlı Devleti'nde kapıkulu denen kişilerden devlet adamı yetiştiren orta ve yüksek eğitim kurumu.
"Enderundan mezun olan devlet adamları başvezirlik makamına kadar yükselebilirdi."
Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Enderun:
Saray teşkilatıdır.
Tarih Terimi Olarak Enderun:
Osmanlı Devleti'nde saraylar da harem ve hazine dairelerinin bulunduğu yerdir. Burada yedi yıl süren eğitimde devşirmelere çeşitli beceriler kazandırılırdı. Enderun uzun süre Osmanlı Devleti'ne bürokrat, komutan ve sanatçı yetiştiren bir okul olmuştur.Üniversite ve Harp Okulu niteliğinde idi.
Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Enderun:
Enderun Osmanlı Padişahı II. Murat zamanında kurulan eğitim kurumu.
Sanat Terimi Olarak Enderun:
Osmanlı saraylarında harem ve hazine dairelerinin bulunduğu iç kısım.
İnşaat Terimi Olarak Enderun:
1. Eskiden, önemli bir kimsenin konağının iç yanına verilen ad.
2. Sarayın harem dairesi bölümü.
3. Saraydan olanlara bilim ve sanat öğretilen okul.
Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri
Ekonomi: 1. İnsanların yaşayabilmek için üretme, ürettiklerini bölüşme biçimlerinin ve bu faaliyetlerden doğan ilişkilerin bütünü, iktisat. Maddi kaynaklarımızı verimli şekilde kullanmamıza yardımcı olur.
2. Üretim, dağıtım, tüketim, ticaret, değişim ve bölüşüm ile ilgili etkinliklerin bütünü ile bu etkinlikleri inceleyen bir bilim dalıdır.
3. Tarım, ticaret, sanayi, hayvancılık, bankacılık, turizm, pazarlama vb işlerin genel adı.
"Dışa bağımlılığın ortadan kaldırılması ekonomik bağımsızlık demektir."
Etnoloji: İnsanların milletlere ayrılışını; bunların nereden çıktığını, oluşumunu, yeryüzüne yayılışını, aralarındaki niteliklerini inceleyip karşılaştıran ve sınıflayan bilimdir.
"Irkların kökenini, biyolojik ve fiziksel özelliklerini ve değişimlerini antropoloji inceler. Etnoloji ise ırkların türeyişi, dağılışı, faaliyetleri ve ilişkileriyle de ilgilenir. Yani ırkların kültürel ve toplumsal özellikleri etnolojinin konusudur.Türklerin beyaz ırktan gelmesi antropolojinin bulgusudur. Türklerin kendilerine has bir bozkır kültürüne sahip olmaları bu yönleri sayesinde başka milletlerden ayrılmaları ise etnolojinin konusudur."
Etnik: Köken bakımından farklı olma durumudur.
Ferman: 1. Buyruk, emir.
2. Osmanlı Devleti'nde padişahın verdiği, uyulması gerekli hükümleri taşıyan yazılı buyruk, yarlık. "Osmanlı Devleti'nde padişahın fermanı kanun sayılırdı."
Fetih: Bir kenti veya ülkeyi düşman elinden savaşarak alma eylemidir. Bu sözcük daha çok Müslümanların bu tür eylemleri için kullanılır.
"İstanbul 29 Mayıs 1453'te fethedilmiştir."
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü