Eğitim Sitesi

Endositoz ve Ekzositoz Nedir? Endositoz ve Ekzositoz Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Biyoloji terimleri sözlüğümüzde Endositoz ve Ekzositoz terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Endositoz ve Ekzositoz nedir? Endositoz ve Ekzositoz ne demek? Endositoz ve Ekzositoz hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Endositoz ve Ekzositoz Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Endositoz ve Ekzositoz:

Makromoleküler maddelerin (polisakkarit, glukoprotein gibi) ve partiküllerin hücrenin içine alınmasına endositoz; hücre dışına çıkmasına ise ekzositoz denir. Endositozda hücre zarındaki küçük veziküller hücre içine doğru girinti yaparak taşınacak maddeleri içine alır ve sonra bulundukları yerden koparak sitoplazmada serbest hâle geçer. Endositoz; Pinositoz ve fagositoz olarak iki şekilde oluşur.


Benzer Biyoloji Terimleri

Sistematik Anatomi: İnsan vücudunu sistemlere ayırarak inceleyen bilim dalıdır.

Peroksizomlar: Oksidaz enzimi içerir. Hücre için zararlı maddeleri oksitleyerek zararsız hâle getirir. Peroksizomların sayıları, karaciğer ve böbrek hücrelerinde çoktur.

Sentrozomlar: Hücre çekirdeğine yakın yerleşen, silindir şeklinde, birbirine dik konumda olan kısa borucuklardır. Hücrenin hareket merkezidirler. Hücrenin mitoz bölünmesi esnasında kromozomların tutundukları iplikçikleri yaparlar.

Lizozomlar: Golgi aygıtınca oluşturulan veziküler yapıdır. Tüm sitoplazmada bulunur. Etrafları çift katlı lipit yapıda zarla çevrilidir. Lizozomların içerisinde çeşitli enzimler bulunur ve bu enzimlerle hücrenin sindirim ve savunma görevini yapar. Makrofaj ve lökosit hücrelerinde çok sayıda bulunur. Lizozomların etkileri aşağıda verilmiştir.
• Yapılarındaki sindirim (hidrolitik) enzimleri aracılığıyla organik bileşikleri parçalar. Glikojeni-glukoza, proteini-aminoaside dönüştürür.
• Dışarıdan hücreye alınan bakteri, yabancı protein vb. maddeleri sindiriryok eder.
• Yaşlanan, içi partikülle dolan lizozomların zarları parçalanır ve enzimler hücre içine geçer. Serbest kalan enzimler hücrenin kendisini sindirir, yok eder. Buna, otolizis denir.

Granüllü Endoplazmik Retikulum: Zarlarında ribozom bulunur. Protein sentezi yapar ve depolar.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü