Güncel Uzay ve Astronomi terimleri sözlüğümüzde Enlem terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Enlem nedir? Enlem ne demek? Enlem hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Enlem Terimi Hakkında Bilgiler
Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Enlem:
Bir küre üzerinde bulunan herhangi bir noktanın temel düzlemden açısal uzaklığı. Seçilen küre ve temel düzleme göre değişik isimler alır. Örneğin Coğrafya enlemi, ekliptik enlem, Gökada enlemi v.b.
Coğrafya Terimi Olarak Enlem:
1- Dünya üzerindeki herhangi bir noktanın başlangıç paraleli olan Ekvator'a uzaklığının açısal değeridir. Q açısı, D noktasının Ekvator'a olan uzaklığının açı cinsinden değeridir ve D noktasının enlem derecesini verir. Örnek : Q açısının değeri 45 ° ise, D noktasının enlem derecesi 45° dir.
2- Dünya üzerinde her hangi bir noktanın ekvatora olan uzaklığının açı cinsinden değerine Enlem denir. Derece, dakika ve saniye olarak ifade edilir.
Haritacılık (Kartografya) Terimi Olarak Enlem:
Yerküresi üstündeki bir noktadan geçen paralel daire ile ekvator dairesi arasında kalan meridiyen yayının küre merkezindeki açısal değeridir, arz.
Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri
Etkin Sıcaklık: Bir ışık kaynağının birim yüzeyinden birim zamanda saldığı enerjiye eşit enerji salan bir karacismin sıcaklığı.
Evre: Tekrarlı olaylarda bir dönem içindeki her bir noktanın konumu.
Evrim Yolu: Bir yıldızın sıcaklık ve ışınım gücünün zamanla değişerek Hertzsprung - Russell ( H - R ) diyagramında oluşturduğu çizgi, izlediği yol.
Fon (arka alan) Işınımı: Yıldızlar arası bulutlardan ve çok uzak galaksilerden gelen zayıf yaygın ışınım.
Fotoelektrik Olayı: Işığa duyarlı bir yüzeye fotonlarla vurarak oradan elektron sökme olayı.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü