Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde Epigrafi terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Epigrafi nedir? Epigrafi ne demek? Epigrafi hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Epigrafi Terimi Hakkında Bilgiler
Tarih Terimi Olarak Epigrafi:
Epigrafi, anıtlar üzerindeki kitabeleri ve yazıları inceleyen bilim dalıdır.
Örneğin : Göktürk ve Kültepe yazıtları
Edebiyat Terimi Olarak Epigrafi:
Yazıtları inceleyen bilim dalı.
Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Epigrafi:
Anıtlar ve kitabeler bilimi. Eski anıtların ve kitabelerin okunmasında ve aydınlatılmasında etkilidir.
Benzer Tarih Terimleri
Genç Türkler (Jön Türkler): Tanzimat döneminin sonlarına doğru, bazı Osmanlı aydınları (Namık Kemal, Şinasi, Ziya Paşa, Hüseyin Avni Paşa) Genç Osmanlılar adıyla bir cemiyet kurdular. Bunlar; Osmanlı ülkesinde yaşayan herkesin, din, dil, ırk farkı gözetmeksizin eşit tutulması halinde azınlıkların ayrılmaktan ve devlet kurmaktan vazgeçeceklerini savunuyorlardı. Bu düşüncelerinin uygulanabilmesi için de; Meşrutiyet'in ilan edilmesi, temel hak ve özgürlüklerin bir anayasa ile korunması gerektiğine inanıyorlardı. Bu nedenle II. Abdülahamit'e baskı yapıp 1876 yılında Meşrutiyet'in ilanını sağladılar.
Genel Tarih: İnsanoğlunun yeryüzündeki bütün geçmişini siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel tarihini başlangıçtan günümüze inceler.
Örneğin : Dünya Tarihi
Hakem Olayı: Sıffin Savaşı'nda bir sonuç alınamayınca taraflar, iki taraftan da seçilecek birer hakemin kararına başvurmayı gerekli gördü.
Hz. Ali'nin hakemi Ebu Musa el-Eş'ari, Muaviye'nin hakemi ise Amr İbn-ül As oldu.
Hakemler Muaviye'nin entrikası sonucu onu halife seçti.
Heraldik: Mühür bilimidir. Eski mühürleri inceler
Hikayeci Tarih: Tarihi olayları neden-sonuç ilişkisi belirtmeden, belgelere dayandırmadan, efsanelere göre inceler. İlk temsilcisi Heredot'tur.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Tarih Terimleri Sözlüğü