Güncel Biyoloji terimleri sözlüğümüzde Eşeye Bağlı Gen terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Eşeye Bağlı Gen nedir? Eşeye Bağlı Gen ne demek? Eşeye Bağlı Gen hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Eşeye Bağlı Gen Terimi Hakkında Bilgiler
Biyoloji Terimi Olarak Eşeye Bağlı Gen:
Cinsiyeti belirleyen kromozomlar X ve Y kromozomlarıdır. Bu kromozomların üzerinde yer alan genlere eşeye bağlı gen denir. Bu genler dişilerde X kromozomları, erkeklerde ise X ve Y kromozomları üzerinde taşınır.
Benzer Biyoloji Terimleri
Protistler: Protistler, ayrışık bir canlı grubudur ve hayvan, bitki ya da mantar olarak değerlendirilemeyen ökaryot canlılardan oluşur. Protistler bilimsel sınıflandırma açısından âlem olarak değerlendirilse de tek soylu değil, kısmi soylu bir gruptur.
Kofaktör: Enzimler canlı hücrelerde üretilen özel proteinlerdir. Birçok enzim bu protein yapıya ek olarak yardımcı bir madde daha bulundurur ve bileşik enzim adını alır. Enzimlere yardımcı olan bu maddelere kofaktör denir.
Otoliz: 1. Lizozom organelinin çeşitli nedenle zarı yırtılıp enzimleri hücre içine dağılırsa enzimler hücreyi sindirmeye başlar. Bu olaya otoliz denir. Bu nedenle bu organele intihar organeli de denir.
2. Herhangi bir etki sonucu lizozom içindeki enzimler, sitoplazmaya dağılırsa hücreyi sindirir ve bu olaya otoliz denir.
Örneğin insan embriyosunda el ve ayak parmakları arasındaki boşlukların oluşumu, yaşlanmış ve görevini yerine getiremeyen hücrelerin ölümü ve kertenkelenin bir tehlikeyle karşılaştığında kuyruğunu bırakması otoliz olayına örnek olarak verilebilir.
Vezikül: Lizozom oluşumunda sırasıyla ribozom, endoplazmik retikulum ve golgi aygıtı görev alır. Enzimler ribozomlarda sentezlenerek endoplazmik retikuluma verilir. Endoplazmik
retikulumun kanallarıyla golgi aygıtına taşınan enzimlerin etrafı bir zarla çevrilerek paketlenir. Küçük keseler hâlindeki bu yapılara vezikül denir. Bu veziküllerin bazıları hücre içinde kalır ve lizozom organeline dönüşür.
Pinositik Cep: Pinositoz (içme), büyük moleküllü sıvı maddelerin enerji harcanarak hücre içine alınmasıdır. Bu olayda yalancı ayak oluşturulmaz. Sıvı moleküller hücre zarına değdiğinde zar içeri doğru çöküntü yapar, oluşan bu çöküntüye pinositik cep denir.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü