Güncel Sanat terimleri sözlüğümüzde Etnografya terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Etnografya nedir? Etnografya ne demek? Etnografya hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Etnografya Terimi Hakkında Bilgiler
Sanat Terimi Olarak Etnografya:
Toplumların kültürlerini inceleyen bilim dalı. Çoğunlukla ilkel toplulukları ve halk kültürünü ele alır. (Ethnography)
Tarih Terimi Olarak Etnografya:
Yaşamış veya yaşamakta olan insan topluluklarının yazılı kültürlerini, örf ve adetlerini inceleyen bilim dalıdır. Halk bilimi.
Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Etnografya:
Kültür bilimi. Toplumların gelenek göreneklerini ve kültürlerini inceler.
İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Etnografya:
Kavimleri karşılaştırarak inceleyen, kültür oluşumlarını araştıran bilim.
Benzer Sanat Terimleri
Eksensel: Bir eksen doğrultusunda ya da bir eksene göre oluşturulmuş kompozisyonları nitelemek için kullanılır. Örneğin, Rönesans resimleri eksensel bir düzen gösterir.(Aksial)
Ekorşe: İnsan ya da hayvan figürünü, kas yapısını göstermek amacıyla derisi yüzülmüş olarak betimleyen anatomik çizim. 15.Yüzyılda Batılı sanatçıların anatomiye ilgilerinin artmasıyla atölyelerde, bu türden yapma modeller kullanma geleneği yerleşmişti.
Eklektisizm (Eclecticism): Farklı sanatsal dizgelerden alınan öğelerin yeni bir dizge içinde yeniden kullanılması eylemi. Sanatta farklı çağ ve üsluplardan seçilip devşirilen öğelerin yeni bir tasarım ya da ürün oluşturmak için ele alınması olgusunu ifade eder.
Figüratif Sanat: 1. Plastik sanatlarda figüratif, soyut anlatımın karşıtı olan, doğada var olan görüntü ve nesneleri konu edinen anlatım biçimidir. Ölü doğa, çıplak, manzara, portre, tarihî resim ve tür resmini içerdiği gibi gerçekçi olmayan ancak gerçek nesneleri kullanan resim türleri için de kullanılır.
2. Resim ve heykel sanatlarında, yalnızca gerçek varlık ve nesnelere gönderme yapan betileri kullanan sanat anlayışı. Soyut yada nonfigüratif sanata karşıt bir yönelimdir.(Figurative Art)
3. İçinde insan, hayvan ve doğa ögeleri yer alan, figürcü sanat, betili sanat.
Frotaj: Otomatizm doğrultusunda çalışan Gerçeküstücü sanatçıların uyguladığı "sürtme" tekniği. Ernst tarafından geliştirilen bu teknikte ahşap, taş ya da dokuma gibi dokulu bir yüzey üstüne yerleştirilen kağıda siyah ya da renkli bir malzeme sürtülerek dokunun kağıda geçmesi sağlanır. Böyle elde edilen rastlantısal desenler resimsel tasarımın temelini oluşturur. Türkçe'de "sürtme" ya da "ovalama" terimleriyle de karşılanır.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Sanat Terimleri Sözlüğü