Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde Eyalet terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Eyalet nedir? Eyalet ne demek? Eyalet hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Eyalet Terimi Hakkında Bilgiler
Tarih Terimi Olarak Eyalet:
1. Genellikle federal ya da imparatorluk özelliğine sahip devletlerin ülke yönetiminde uygulanan birden çok ili yönetiminde tutan idare birimidir. Osmanlı Devleti'nde ilk kez, I. Bayezid zamanında eyalet sistemine geçilmiştir. Eyaletler sancaklara, sancaklar kazalara, kazalar nahiyelere ve köylere ayrılırdı.
2. Sancakların birleşmesiyle meydana gelen en büyük yönetim birimi.
Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Eyalet:
1. Çoğunlukla valilerce yönetilen ve yönetim bakımından bir tür bağımsızlığı olan büyük il.
2. Osmanlı devletinde en büyük sivil ve askeri yönetim bölgesi.
Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Eyalet:
Osmanlı Devleti'nde bir kaç vilayeti içine alan askeri ve sivil yönetim bölgesi.
İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Eyalet:
Osmanlı Devleti'nde en büyük sivil ve askeri yönetim bölgesi.
Benzer Tarih Terimleri
Eyalet Askerleri: Eyaletlerden savaşa katılmak amacıyla gelen, barış zamanında da bölgelerinin güvenliğinden sorumlu olan çoğunluğu süvari olan askerlerdir. Tımar sistemi sayesinde merkezden maaş almadan Osmanlı Ordusu'nun en büyük grubunu oluştururlardı.
Falaka: Kalınca bir sopayla bunun iki ucuna bağlı bir ipten oluşan, ayakları uygun bir biçimde sıkıştırmakta yararlanılan bir dayak aracı.
Farz: İslam inanışına göre, çok gerekli haller dışında, tanrı buyruklarına uyulmasının zorunlu olduğu anlamına gelmektedir. İslamda 32 farz vardır.
Faşizm: İtalya'da Mussolini'nin önderliği altında 1919'da başlayan, adını 1922-1943 yılları arasında iktidarda bulunan Faşist partiden alan, sendikalara, meslek kuruluşlarına dayanan, devlet sınırlarını genişletmek ereğini güden, tüm yetkilerin tek partinin ve tek kişinin elinde bulunduğu devlet düzenine verilen ad.
Federalizm: İki ya da daha çok devletin, ayrı ayrı bağımsız olmakla birlikte, kendi gönüllü katılımlarıyla tek bir devlet durumunda birleşmeleri biçimindeki siyasal birliktir.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Tarih Terimleri Sözlüğü