Güncel Türkçe-Dil Bilgisi terimleri sözlüğümüzde Eylem (Fiil) Cümlesi terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Eylem (Fiil) Cümlesi nedir? Eylem (Fiil) Cümlesi ne demek? Eylem (Fiil) Cümlesi hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Eylem (Fiil) Cümlesi Terimi Hakkında Bilgiler
Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Eylem (Fiil) Cümlesi:
Yüklemi çekimli bir eylem ya da eylem grubu olan cümlelerdir. Her türlü hareket iş, oluş eylem cümleleriyle karşılanır. Bu nedenle eylem cümleleri, ad cümlelerine oranla daha fazla kullanılır.
Örnek :
Bir adım daha yaklaşınca tanıdım.
Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri
Fabl: Kahramanlarının çoğu, hayvanlardan, bitkilerden seçilen, sonunda bir ahlak veya hayat dersi bulunan alegorik (imge ve canlandırmaya dayanan) kısa yazı türüdür. Bu tür, insanların hatalarını düzeltmeye, töresel bir kavramı ortaya koymaya yarar. Fabllardaki düşsel unsurlar birer araçtır. Asıl hedeflenen ise ahlaki derstir. İnsan dışındaki varlıklara insana ait özellikler verilerek, bu varlıklar öyle hareket ettirilir.
Fıkra: Bir yazarın, herhangi bir konu üzerinde, kişisel anlayış, görüş ve düşüncelerini güzel bir uslupla, hiçbir kanıtlama gerekliliği duymadan anlattığı yazı türüne fıkra denir.
Fiil Cümlesi: Yüklemi çekimli fiil olan cümle: Onun hayatı sadece bugünlerde geçmişti. (A.H.Tanpınar, Huzur, s.119)
Fiiller: Eylemler Bilgilerine Bakınız.
Geçişli Fiil: Kullanılırken nesneye ihtiyaç duyan, nesne gerektiren; yani "ne, neyi ve kimi" sorularına cevap veren fiillere geçişli fiil denir.
Örnek :
Anlatmak, duymak, görmek, yazmak, söylemek, seyretmek
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü