Eğitim Sitesi

Feodalizm Nedir? Feodalizm Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde Feodalizm terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Feodalizm nedir? Feodalizm ne demek? Feodalizm hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Feodalizm Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Feodalizm:

Toprak köleliğine ( Serf- Reaya ) dayanan toprak ağalığı düzenidir. Tarım alanlarının soyluların, rahiplerin ve savaşçı barbar kabile şeflerinin eline geçmesinden sonra ilkel kölelerin toprak köleliğine (Serf-Reaya) dönüştürülmesiyle oluşmuştur. Tarihsel olarak, Barbar Kavimler Göçü ( 375 ) ile oluşmaya başlamış, Ortaçağ ve Yeniçağ boyunca varlığını sürdürmüş ve 1789 yılında Fransız Devrimi'yle yok olmuştur.


Benzer Tarih Terimleri

Ferik: Osmanlı ordusunda ve daha sonra Türk ordusunda 1934 yılına dek kullanılan, bugünkü Tümgeneral rütbesine denk olan rütbedir.

Ferman: 1- Osmanlı padişahlarının yazdığı herhangi bir konu üzerine uyulması gerekli hükümleri taşıyan resmi buyruktur, yazılı padişah emri.

2- Divan tarafından padişah adına çıkarılan ve kesin nitelik taşıyan devlet emri.

Fes: Fas Kenti'nde üretilip buradan öteki İslam ülkelerine yayılan kırmızı yün keçeden üretilen tepesinde püskülü bulunan başlıktır. Osmanlı Devleti'nde II. Mahmut tarafından 1828 yılında devlet memurları için zorunlu tutulmuştur. 1925 yılında çıkarılan bir yasayla da giyilmesi yasaklanarak yerine şapka kabul edilmiştir.

Fetih: Bir kenti veya ülkeyi düşman elinden savaşarak alma eylemidir. Bu sözcük daha çok Müslümanların bu tür eylemleri için kullanılır.

Fetret Devri: Hükümet boşluğunda devlet otoritesinin yeniden kurulmasına kadar geçen süre. İki peygamber ya da iki hükümdar arasında peygambersiz ya da hükümdarsız geçen döneme verilen addır. İslama göre Hz. İsa ile Hz. Muhammed arasında geçen peygambersiz dönemdir. Anadolu Selçuklu Devleti'nde 1155-1175 yılları arasında, Osmanlı Devleti'nde 1402-1413 yılları arasında yaşanmıştır. Bu dönemlerde hükümdar adaylarının savaşları ve mücadeleleri oldukça serttir, devlet otoritesi, zayıftır. Toplumsal, ekonomik ve siyasal alanlarda belirsizlikler yaşanmıştır.

Osmanlı'da Fetret Devri:
I. Bayezit'in oğullarından Süleyman Rumeli'de, Musa Bursa'da, İsa Balıkesir'de ve Mehmet de Amasya'da hükümdarlığını ilan etti.
Kardeşler arasında taht kavgası başladı ve Anadolu'nun siyasi birliği sarsıldı.
Mehmet Çelebi 1413'te kardeşlerini ortadan kaldırarak Osmanlı tahtına geçti.
Osmanlı Devleti, 11 yıl süren Fetret Devri'nde, sağlam devlet örgütü ve yerleşmiş sosyal kurumlar sayesinde yıkılmaktan kurtuldu.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Tarih Terimleri Sözlüğü