Eğitim Sitesi

Film İtme (Filmi Fazla Yıkama) Nedir? Film İtme (Filmi Fazla Yıkama) Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Fotoğrafçılık terimleri sözlüğümüzde Film İtme (Filmi Fazla Yıkama) terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Film İtme (Filmi Fazla Yıkama) nedir? Film İtme (Filmi Fazla Yıkama) ne demek? Film İtme (Filmi Fazla Yıkama) hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Film İtme (Filmi Fazla Yıkama) Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Film İtme (Filmi Fazla Yıkama):

Bir siyah beyaz negatif veya renkli diyapozitif filmin çekim sırasında istemli olarak az pozlandırılmasının banyo süresi uzatılarak dengelenmesidir. Bu teknik genellikle mevcut filmin hızının yeterli gelmediği durumlarda kullanılır, ancak bunun için özel üretilmiş filmler de vardır.
Filmi çok pozlayarak banyo süresinin kısaltılması da mümkündür.


Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

Filtre: 1- İçinden geçen ışığın özelliklerinde değiştiren cam, jelâtin ya da asetattan yapılmış çeşitli renklerdeki araçlardır. Fotoğraf makinesinin objektifine takılan düzeltme ya da özel efekt amaçlı filtreler olabildiği gibi karanlık odada renkli fotoğraf baskısı için kullanılan renk filtreleri ya da reprodüksiyon (renk ayrım) filtrelerinden söz edilebilir.

2- Objektifin önüne yerleştirilerek film yüzeyine ulaşan ışığın değiştirilmesini sağlayan cam veya plastikten aksesuardır. Filtreler ışığın ve değişik tonlarının rengini veya kalitesini değiştirmek, ışınlar ve yansımaları azaltmak veya özel efektler (Etkileme) yaratmak amacıyla kullanılırlar.

3- İçinden geçen ışığın özelliklerinde çeşitli değişiklikler yapan cam, jelâtin ya da asetattan yapılmış, çeşitli renklerdeki araçlardır. Fotoğraftaki son görüntüyü değiştirmek amacıyla objektifin ön kısmına takılan her şey filtredir. Filtrelerin, dairesel polarize, ısıtan, yıldız, yumuşatıcı çeşitlerinin yanında fotoğrafın tamamen rengini değiştiren çeşitleri de bulunmaktadır.

4- Fotoğraf makinesinin objektifine gelen ışığı süzmede kullanılan özel araçlardır. Cam, asetat, jelatin ya da benzeri malzemeden üretilirler. Objektifin tam önüne yerleştirilerek çekim yapılır. Gelişmiş kimi modellerde bazı özel filtreler bu tür objelere ihtiyaç duyulmadan dijital olarak uygulanır.

Flaş Gücünü Dengeleme: Bazı yüksek teknoloji ürünü refleks fotoğraf makinelerinde ve/veya ışıklarda bulunan ve flaş ışığının otomatik olarak gücünü değiştirmeye yarayan ayardır. Temelde dolgu ışığının yoğunluğunu azaltmakta kullanılır.

Flaş Kızağı: Fotoğraf makinesinde flaşın takıldığı yuvadır ve flaş tabanına temas eden elektronik bir yüzeyi bulunur. Bu, fotoğraf makinesi ile flaş arasında veri alışverişini ve flaşın obtüratörle eşgüdümlü çalışabilmesini sağlar.

Flaş Senkron Hızı: Bir fotoğraf makinesinde, flaş ışığının enstantane ile eşgüdümlü olabileceği en hızlı enstantane değeridir.

Flaş Metre (Işık Ölçücü): Elektronik flaşın yaydığı ışığın yoğunluğunu ölçmek için kullanılan bir pozometre türüdür. Buradan okunan değer, doğru bir diyafram/flaş senkronizasyonu kombinasyonu belirlemek için kullanılır.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü