Eğitim Sitesi

Fotoototrof Nedir? Fotoototrof Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Fen Bilimleri terimleri sözlüğümüzde Fotoototrof terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Fotoototrof nedir? Fotoototrof ne demek? Fotoototrof hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Fotoototrof Terimi Hakkında Bilgiler

Fen Bilimleri Terimi Olarak Fotoototrof:

Enerjilerini ışık enerjisinden, hücresel işlevlerinde gereksinim duyulan karbonu ise karbondioksitten elde eden bitki, alg ve bazı bakteriler gibi kendi beslek organizmalar.


Biyoloji Terimi Olarak Fotoototrof:

1. Enerjisini ışıktan ve karbonunu karbondioksitten elde ederek ihtiyacı olan organik besin maddelerini üretebilen canlılar.

2. Ototrof beslenen canlılar, karbon kaynağı olarak havadaki karbondioksit ve inorganik maddeleri kullanarak kendi besinini üretebilen canlılardır. Bu canlılar, besin üretirken kullandığı enerji türüne fotoototrof ve kemoototrof olmak üzere ikiye ayrılır.

Fotoototroflar klorofil pigmentine sahip canlılardır. Klorofil ışık enerjisinin soğrulduğu ve fotosentez işleminin gerçekleştiği yerdir. Karbondioksit ve su moleküllerinden ışık enerjisi ile oksijen ve besin oluşturulmasına fotosentez adı verilir. Yeşil bitkiler, mavi-yeşil algler, bazı bakteriler, öglena bu gruba örnek verilebilir.


Benzer Fen Bilimleri Terimleri

Hem Etçil Hem Otçul: Besin ve enerji ihtiyacını hem hayvansal hem de bitkisel kaynakları tüketerek sağlayan organizma. Omnivor.

Madde Döngüsü: Canlı yaşamı için büyük önem taşıyan su, karbon, oksijen, azot, fosfor gibi maddelerin canlı ve cansız çevre içinde dolaşım hâlinde olması.

Gonozom: İnsanda cinsiyeti belirleyen kromozomlar X ve Y kromozomlarıdır. Bu kromozomların her birine eşey kromozomu (gonozom) denir.

Dişilerde XX, erkeklerde XY kromozomları mevcuttur.

Eşeyli üreyen canlılarda cinsiyeti belirleyen Y kromozomudur. Eğer Y kromozomu varsa erkek yoksa dişidir. Ayrıca cinsiyet erkek tarafından belirlenir çünkü yumurta hiçbir zaman Y kromozomu taşımaz.

Aydınlatma amaçlı araç gereçler: Günlük hayatta sıkça kullandığımız eşyalar arasında aydınlatma amaçlı kullandığımız araç ve gereçler gelmektedir. Örneğin; flüoresan lambalar, ampuller aydınlatma amacıyla evlerimizde, okullarımızda, park ve bahçelerde kullanılan araç gereçlerdir.

Lamba: Ampuller ise elektrik enerjisini aydınlatma enerjisine çevirerek kullanılırlar.

Ev araç gereçleri: Evimizde hayatımızı kolaylaştıran pek çok ürün elektrikle çalışır.
Çamaşır makinesi, çamaşır kurutma makinesi, bulaşık makinesi, ütü, elektrikli fırınlar, elektrikli süpürge, tost makinesi, çay ve kahve makinesi, ekmek kızartma makinesi. Aynı zamanda haberleşme ve iletişimde kullandığımız ev ve cep telefonları, tabletler, bilgisayarlar, radyo ve televizyonlar da bu gruba girer.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Fen Bilimleri Terimleri Sözlüğü