Eğitim Sitesi

Fresk Nedir? Fresk Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde Fresk terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Fresk nedir? Fresk ne demek? Fresk hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Fresk Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Fresk:

1-Kireç suyunda eritilmiş madeni boyalarla, yeni sıvanmış olan ıslak bir duvar yüzeyine resim yapma tekniğidir.

2-Bu yöntemle yapılmış duvar resmi.


Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Fresk:

Yaş duvar sıvası üzerine kireç suyunda eritilmiş madenî boyalarla resim yapma yöntemi.


Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Fresk:

Daha yaş iken duvar sıvası üzerine toprak boyalarla yapılan resim. "Fresco" sözcüğü "taze" kelimesinin İtalyan dilindeki karşılığıdır ve hem geleneksel duvar resmini hem de bu resmin tekniğini ifade etmek için kullanılır. Fresco (ya da bilinen diğer ismiyle "buon fresco") yeni sıvanmış bir duvar yüzeyine, duvar henüz ıslakken yapılır. Bunun bir sonucu olarak boya pigmentleri duvarın yüzey dokusuyla birleşir ve resimler uzun süre bozulmadan dayanır. Bununla birlikte fresco sadece iç duvarlar için uygun bir tekniktir, zira dış duvarlara uygulandığında resim hava koşulları ve kirlenme sonucu deforme olur.


Arkeoloji Terimi Olarak Fresk:

Yaş sıva üstüne boya ile yapılan resim ve süsleme.


Turizm ve Otelcilik Terimi Olarak Fresk:

Yaş duvar sıvası üzerine kireç suyunda eritilmiş madenî boya ile yapılmış resim.


Sanat Terimi Olarak Fresk:

1. Yaş sıva üstüne boya ile yapılan resim ve süsleme.

2. Taze kireç sıva üzerine toprak boyalarla yapılan duvar resmi.


Görsel Sanatlar | Resim Terimi Olarak Fresk:

1. Yaş duvar sıvası üzerine kireç suyunda eritilmiş madeni boyalarla resim yapma yöntemi.

2. Bu yöntemle yapılmış duvar resmi.


Benzer Tarih Terimleri

Fütüvvet: Alçak gönüllülük, yiğitlik, eli açıklık, başkalarını sevmek, dünya malına önem vermemek, hoşgörü vb. gibi ahlaki temellere dayanan, Anadolu'da XIII. yüzyıldan sonra ortaya çıkan, kısa bir süre içinde birçok İslam ülkesinde de benimsenip yayılan, zanaatçı ve esnaf birliklerine verilen ad.

Gamalı Haç: Kimi eski uygarlıkların ve dinlerin (Hitit, Hindu, Budist), genel olarak güneşin simgesi olarak kullandıkları,çağımızda da Nazizm'in simgesi olan, uçları Yunan abecesinin gama harfi biçiminde kırılmış olan haç şekline benzer işarettir.

Gambot: Kıyı korumada kullanılan küçük ve hızlı savaş gemisidir.

Ganimet: Müslüman devletlerin savaşta yenilgiye uğrattıkları düşmanlardan aldığı mal, para, tutsak gibi değerlerdir. İlk olarak Bedir Savaşı'ndan sonra alınan ganimetlerin paylaştırılma oranları belirlenmiştir. Buna göre, ganimetlerin 1/40'ı hükümdara, 1/5'i Beyt-ül Mal denilen devlet hazinesine ve geri kalanı da kılıç hakkı olarak askerlere bırakılmıştır. Müslümanların savaşa isteyerek gitmelerinin en önemli nedenlerinden biriydi.

Garb Ocakları: Osmanlı İmparatorluğunun Tunus, Cezayir ve Trablusgarb topraklarının tümüne verilen addır. Bu eyaletlere ocak denmesinin nedeni, eyaletlerin yönetiminde zamanla dayı adı verilen Yeniçerilerin etkili olmasıdır.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Tarih Terimleri Sözlüğü