Güncel Edebiyat terimleri sözlüğümüzde Fütürizm terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Fütürizm nedir? Fütürizm ne demek? Fütürizm hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Fütürizm Terimi Hakkında Bilgiler
Edebiyat Terimi Olarak Fütürizm:
Gelecekçilik. İtalyan şairi Marinetti'nin 1909'da Fransa'da ortaya koyduğu edebiyat akımı. Bu akım yaşamın sürekli değiştiğini, sanatın da yerleşik bütün kuralları bir yana bırakarak yeni biçim ve anlatım yolları yaratarak bu değişime ayak uydurması gerektiğini savunur.
Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Fütürizm:
1909 yılında İtalya'da doğan ve geçmişe, şimdiki zamana ve geleceğe değin durumları aynı zamanda gösteren sanat çığırı.
Sanat Terimi Olarak Fütürizm:
Zamana bağlı çeşitli durumlar ile çeşitli yaşantıları birleştiren görüş.
Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak Fütürizm:
1. Yirminci yüzyılın başında ortaya çıkan İtalyan edebiyat ve sanat akımı.
2. İtalyan şairi Marinetti’nin 1909 yılında yayımladığı bildiri ile ortaya çıkan, yeni hayatı övme, geleneksel edebî kuralları yıkma amacını güden ve Dadacılık, gerçeküstücülük vb. akımlara öncülük etmiş olan edebiyat akımı.
Benzer Edebiyat Terimleri
Gazel: 1. Divan edebiyatında beş ile on beş beyit arasında değişen, ilk beytinin dizeleri birbiriyle, sonraki beyitlerinin ikinci dizeleri birinci beyitle uyaklı, genellikle lirik konularda yazılan nazım biçimi.
2. Beyit sayısı 5-15 olan, ilk beytinin dizeleri birbiriyle, sonraki beyitlerinin ikinci dizeleri birinci beyitle kafiyeli, genellikle lirik konularda yazılan divan şiiri nazım şekli.
3. Divan şiirinde en çok kullanılan nazım şekli. Aşk, tabiat, güzellik gibi konuları işleyen gazeller aa-ba-ca... şeklinde kafiyelenir ve beyit sayısı 5-15 arasında değişir.
Hamse: Divan edebiyatında beş mesnevinin bir araya gelmesiyle oluşturulan yapıt.
Hatıra (Anı): Bir kimsenin kendi başından geçen olayları veya tanık olduğu olay ve olguları; gözlemlerine, izlenimlerine, bilgilerine dayanarak kimi zaman kişisel duygularını ve düşüncelerini de katarak anlattığı yazı türü.
Hece Ölçüsü: Dizelerdeki hece sayısının eşitliğine dayanan, halk şiiri ölçüsü olarak bilinen millî ölçümüz.
Hiciv: Bir kimseyi, nesneyi, düşünceyi ya da toplumun eksik aksak yanlarını yermek, iğneleyici bir dille ortaya koymak amacıyla yazılmış ürünlerin adı.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Edebiyat Terimleri Sözlüğü