Güncel Tiyatro terimleri sözlüğümüzde Galeri terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Galeri nedir? Galeri ne demek? Galeri hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Galeri Terimi Hakkında Bilgiler
Tiyatro Terimi Olarak Galeri:
1- Latin tiyatrosunda yüksek ve uzun takma saç.
2- Tiyatro yapılarında ikinci asma kat.
Fen Bilimleri Terimi Olarak Galeri:
Yer altı yolu.
Coğrafya Terimi Olarak Galeri:
Bir birine bağlı yer altı boşlukları.
Sanat Terimi Olarak Galeri:
1. Dehliz, koridor. Dar, uzun geçit.
2. Sanat yapıtlarının konulduğu ya da sergilendiği mekân, yer, yapı.
Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Galeri:
Sanat yapıtlarının ya da herhangi bir ürünün sergilendiği salon.
Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Galeri:
Doğalgaz ve elektrik hatları harici diğer alt yapı tesislerinin aynı güzergâhtan geçtiği ortak sistem.
İnşaat Terimi Olarak Galeri:
1. Sanat yapıtlarının sergilendiği salon, sanat galerisi.
2.Örtülü geçit; uzun sofa, divanhane, dehliz.
3. Bir tiyatro salonunun çevresinde yer alan balkon.
Benzer Tiyatro Terimleri
Geleneksel Gösteri: Çağdaş tiyatro kavramına karşıt kavramı getiren tiyatro.Bir toplumun kendine özgü yapısının oluşturduğu ve o toplumun yapısında değişiklik sureciyle yakın ilintisi içinde sürmüş,daha sonraki dönemlerde kalıplaşarak donmuş ve kendi özelliklerini korumuş tiyatro.
Geleneksel Türk Tiyatrosu: Türk toplumuna özgü gösterim türlerini kapsayan halk tiyatrosu ve köy tiyatrosu geleneklerini içeren tiyatro.Bunun kapsamına gölge ve kukla oyunu,orta oyunu,meddahlık,dramatik danslar ve konulu savaş oyunları girer.
Gençlik Tiyatrosu: 1- Orta öğretimdeki gençler tarafından kurulan,yönetilen ve gerçekleştirilen tiyatro.
2-15 yaş sınırı göz önüne alınarak profesyoneller tarafında oynanan ,eğitsel yanı ağırlıklı gençlik tiyatrosu. Gelişmiş ülkelerde profesyonel gençlik tiyatrolarına devlet ödeneği sağlanır.
Gerçekçi Tiyatro: Gerçekçiliğin sınırları çok geniş bir alana yayılır.Hele kavram olarak esnek olduğu oranda belirsizdir.Gerçekçilik deyince,bazen nesnel gerçekçiliği kabul eden,bazen da anlatımı ve biçemi belirleyen bir yöntemi anlatmak isteriz.
1- Tutum olarak : Sofokles'ten,Shakespear'e',Tolstoy'dan Brecht 'e kadar,birtakım soyut sanat anlayışları dışında,tüm sanat gerçekçi sanattır.
2- Yöntem olarak : İçeriği,biçemi ve biçimi gerçekçiliğe giren yapıtlar,aşamalar dizisine dayanan kapalı bir toplumun değil,açık bir kentsoylu toplumun sanat anlayışıdır.Gerçekçi tiyatro,gerçekliği nesnel,somut ve dolayımsız olarak yeniden yaratarak yansıtmayı amaçlayan tiyatrodur. Bu estetik akım içindeki tiyatro,olay dizisinin kesintisiz eylemlerinden yararlandığı oranda,anlatıma ve episodik gelişime dayanan biçimleri de kullanır. Gerçekçilik, yazarın ve sanatçının,gerçekliği birey-toplum ilişkilerinin çelişkileriyle incelediği noktada başlar.
Gerçeklik: Gerçek olan,var olan şeylerin tümü.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Tiyatro Terimleri Sözlüğü