Güncel Arkeoloji terimleri sözlüğümüzde Ganimedes terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Ganimedes nedir? Ganimedes ne demek? Ganimedes hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Ganimedes Terimi Hakkında Bilgiler
Arkeoloji Terimi Olarak Ganimedes:
Mitolojiye göre, ölümlü insanların en güzeli sayılan yakışıklı genç. Ganimedes'i baş tanrı Zeus kartal kılığına girerek kaçırmıştır. Tanrıların yaşadığı Olympos'da Ganimedes tanrıların şarap sunuculuğunu yapmıştır.
Benzer Arkeoloji Terimleri
Gladyatör: Arenalarda Roma Dönemi'nde hayvanlar ya da insanlarla ölümüne dövüştürülen savaşçılar.
Gymnasium: Antik dönemde spor ve eğitim faaliyetlerinin yapıldığı okullar.
Hipodomik Plan: Klasik Dönem'de Hippodamos adlı mimarın geliştirdiği karşılıklı birbirini kesen cadde ve sokaklardan oluşan ızgara şeklindeki şehir planı sistemi.
Höyük: 1- Bin yıllar boyunca aynı yere insanların yerleşmesiyle yapı katmanlarının oluştuğu suni tepe.
İlk çağlarda insanlar henüz yerleşik düzende yasamadıklarından, çoğunlukla da ağaç kovuklarında ve mağaralarda barındıklarından höyüklere rastlanmaz. Ancak Neolitik çağdan itibaren kurulan toprağa bağımlı yerleşmeler, çeşitli felaketlerle yıkılıp yok olurlar; zamanla bunların düzeni tabii olarak bir toprak katmanıyla kaplanır. Çoğu zaman da bu yıkıntının üzerine başka bir topluluk gelip yerleşir veya yıkılan kendin eski sahipleri şehri tekrar yeni bastan imar ederler. Hep ayni yere gelip yerleşmesinin nedenleri arasında, yörenin coğrafi özellikleri, iklim şartları ve toprak verimliliği ile su durumu basta gelmektedir. İste, bu tür Kültür kalıntılarının bulunduğu tepeler höyük karakteri taşırlar. Örneğin, Çanakkale'nin 25 km. güneyindeki Troiaâ
'da, bilimsel kazılar sonucu 9 katli bir yerleşimin varlığı kesin olarak saptanmıştır. Diğer bazı örnekler olarak Çorum-Alacahöyük ve Karahöyük, Kayseri-Kültepe, Keban yöresindeki Norsuntepe ile Kuzey Suriye'deki Tell Halaf, Tell Tayinat, Til Barsip sayılabilir.
2- Düzlük ovalar ve platolarda görülen, tepe biçiminde ancak insan eliyle yapılmış, kültürel katmanlardan oluşan yerleşim alanlarına verilen ad. İnsanların aynı bölgede yüzyıllar hatta binyıllar boyunca yerleşmeleri ve yaşamaları sonucunda, yukarıda bahsettiğimiz coğrafi alanlarda kolayca farkedilebilecek yüksekliklere ulaşırlar. Örneğin Anadolu'da bulunan Gavurtepe, Asartepe, Hisartepe, Çatalhöyük, Kültepe bu höyüklerden sadece bir kaçıdır.
Hellenistik Dönem: Doğu Akdeniz'in M.Ö. IV. yüzyılda Makedonyalı kral Büyük İskender tarafından fethedilmesinden, M.Ö. I. yüzyılda Roma İmparatoru Augustus'un eline geçmesine dek süren döneme verilen ad. (M.Ö. 330-M.Ö. 30 yılları arasındaki dönem)
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Arkeoloji Terimleri Sözlüğü