Güncel Türkçe-Dil Bilgisi terimleri sözlüğümüzde Geçişsiz Fiiller terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Geçişsiz Fiiller nedir? Geçişsiz Fiiller ne demek? Geçişsiz Fiiller hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Geçişsiz Fiiller Terimi Hakkında Bilgiler
Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Geçişsiz Fiiller:
Nesne almayan, yani "ne, neyi ve kimi" sorularına cevap vermeyen fiillerdir. Örnek :
Ağlamak, uyumak, gülmek, solmak, akmak, oturmak, kalkmak...
Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri
Günlük (Günce): Düzenli bir biçimde yazılan, tarih atılan günlük notlara, bir yazarın yaşamı boyunca günü gününe yazdığı yazılara günlük denir.
Hece ölçüsü: Dizelerdeki sözcüklerin hece sayısının belli bir düzene bağlı olarak eşitliği temeline dayanır. Şiirin bütün dizelerindeki hece sayısının eşit olması gerekir. Hece sayısının eşitliği, o dizenin ölçüsünü, kalıbını gösterir. Yedi heceli bir dizenin kalıbı, yedili; on bir heceli bir dizenin kalıbı on birli diye anılır.
Hikaye (Öykü): 1- Olmuş veya olabilecek olayları belli bir plan çerçevesi içinde yer ve zamana bağlı olarak anlatan yazı türüne hikaye denir. Hikayede çevre sınırlıdır. Dar bir çerçevede, zamanın kısa bir anında belli bir şahıs kadrosuyla işlenir konu.
2- Birleşik zaman çekiminde "-di" eki.
İkilemeler: Anlamı ve anlatımı güçlendirip pekiştirmek amacıyla aynı ya da sesleri birbirine benzeyen sözcüklerin art arda yinelenmesiyle oluşan söz gruplarına ikileme denir.
Örnek :
Güzel mi güzel kız
Demet demet çiçek
Çuval çuval fındık
Çıtır çıtır simit
Ağlaya sızlaya bir hal olmak
Güle güle ölmek
Varını yoğunu ortaya çıkartmak
İyi kötü (bilmek)
Aşağı yukarı (anlamak)
Hemen hemen (bitirmek)
İsim Cümlesi: Ad cümlesi. Yüklemi çekimli eylem olmayan cümle.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü