Eğitim Sitesi

Genetik Nedir? Genetik Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Biyoloji terimleri sözlüğümüzde Genetik terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Genetik nedir? Genetik ne demek? Genetik hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Genetik Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Genetik:

Belirli kalıtsal özelliklerin örüntüsünü inceleyen bilim dalı. Kalıtsal bilginin birimleri olan genlerin yapısının, işlevinin ve kalıtımının bilimsel olarak çalışılması.


Fen Bilimleri Terimi Olarak Genetik:

1-Bitki,hayvan ve insanlarda kalıtım olaylarını inceleyen biyoloji dalı

2-Kalıtım bilimi


Fen Bilimleri Terimi Olarak Genetik:

Kalıtım bilimi.


Genetik Terimi Olarak Genetik:

Canlılardaki kalıtsal özelliklerin dölden döle(nesilden nesile) nasıl aktarıldığını inceleyen bilim dalına genetik denir. Ayrıca genlerin yapısını, görevini ve genlerde meydana gelen değişiklikleri de inceler.

İlk genetik çalışmalarını Gregor Johann MENDEL yapmıştır. Bu yüzden genetik biliminin kurucusu ve babası sayılır. Yetiştirdiği bezelyelerdeki karakterleri inceleyen Mendel kalıtım ve de tabi ki biyoloji bilimine çok büyük katkıda bulunmuştur.


Sağlık-Tıp Terimi Olarak Genetik:

1- Kalıtım birimi olan genlerin yapısını, görevini ve bir dölden diğerine nasıl aktarıldığını inceleyen bilim dalı, kalıtım bilimi.

2- Kalıtım bilimi.


Eğitim-Öğretim Terimi Olarak Genetik:

İnsan, hayvan ve bitkilerde soya çekim, evrim ve değişim olaylarını inceleyen biyoloji dalı.


Benzer Biyoloji Terimleri

Genom: 1. Her bir canlının kromozomlarında yer alan kalıtsal malzeme.

2. Prokaryot ya da ökaryot organizmalarda bulunan genetik materyalin tümü.

3. Bir organizmanın sahip olduğu genetik şifrelerin tamamı.

Genom Projesi: İnsanın ya da başka canlıların genomlarının tamamının ya da bir kısmının haritasını ve diziliş biçimlerini saptamayı hedeflemeye yönelik araştırmalar.

Geviş Getirme: 1- Koyun, keçi, sığır, deve gibi hayvanlar, kopardığı otları çiğnemeden yutarlar. Dinlenme sırasında, çiğnemeden yuttuğu otları lokmalar halinde ağzına getirip tekrar çiğnemeye başlarlar. Bu olaya geviş getirme denir.

2- Börkenekte bulunan besinlerin küçük miktarlarda yemek borusu yardımıyla tekrar ağıza getirilerek çiğnenmesi olayı.

Gırtlak: Soluk borusunun başlangıç kısmına gırtlak denir.

Glikojen: Hayvanlarda besinlerle alınan karbonhidratların karaciğer ve kaslardaki depo şekli. Yalnızca hayvan hücrelerinde bulunur. Glikozun hayvanlar ve insanlardaki depo şeklidir. Karaciğer ve kas hücrelerinde bol miktarda bulunur.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü