Eğitim Sitesi

Genotip Nedir? Genotip Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Ziraat (Tarım) terimleri sözlüğümüzde Genotip terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Genotip nedir? Genotip ne demek? Genotip hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Genotip Terimi Hakkında Bilgiler

Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Genotip:

Bir bireyin zigot oluşumuyla birlikte sahip olduğu ,büyük ölçüde ömür boyunca değişmeden kalan bireyin taşıdığı genlerin tümüne denir.


Fen Bilimleri Terimi Olarak Genotip:

Canlının sahip olduğu genlerin toplamı.


Biyoloji Terimi Olarak Genotip:

Canlıların DNA'sındaki (genler) genetik bilgidir. Canlı bireylerin karakterlerini oluşturur. DNA'nın en küçük birimi genler olduğu için genotipler genlerce oluşturulur. Karakterlerin dominant, resesif, homozigot, heterozigot… olması gibi.


Genetik Terimi Olarak Genotip:

Canlıların DNA'sındaki (genler) genetik bilgidir. Canlı bireylerin karakterlerini oluşturur. DNA'nın en küçük birimi genler olduğu için genotipler genlerce oluşturulur.

Örnek: Karakterlerin dominant, resesif, homozigot, heterozigot... olması gibi.


Veteriner Hekimliği / Hayvancılık Terimi Olarak Genotip:

Bir bireyin zigot oluşumuyla birlikte sahip olduğu , büyük ölçüde ömür boyunca değişmeden kalan bireyin taşıdığı genlerin tümüne denir.


Arıcılık Terimi Olarak Genotip:

Bir bireyin sahip olduğu genler toplamı veya aynı genetik yapıyı paylaşan tüm bireyler topluluğu.


Benzer Ziraat (Tarım) Terimleri

Emprenye: Ahşabın içinde bulunan özsuyu vakumla çekerek yerine çürümeye ve böcek oluşumuna karşı basınçla koruyucu madde enjekte etme işlemidir. Emprenye maddesi çürümeyi önlediği gibi, ahşabı mantar, böcek, termit ve deniz kurdu gibi zararlılardan korur. Emprenyeli ahşaptan üretilen bu direkler diğer benzeri uygulamalara göre 10 kat daha uzun ömürlüdür. Çevre dostudur.

Fenotip: Herhangi bir kalitatif yada kantitatif karakter yönünden bireylerin gözle görülebilen ya da bir ölçü veya tartı birimiyle belirlenebilen özelliklerin değeri o bireyin söz konusu karakter yönünden fenotipini oluşturur.

Fitopatoloji: Bitki hastalıklarını inceleyen bilim dalına fitopatoloji (phytopatology) denir.

Havuzlama: Saplarından lif elde edilen bitkilerde, lif hüzmelerinin sapın diğer dokularından ayrılması işlemidir.

Herbisit: Böcek öldürücü ilaç.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Ziraat (Tarım) Terimleri Sözlüğü