Eğitim Sitesi

Girift Nedir? Girift Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) terimleri sözlüğümüzde Girift terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Girift nedir? Girift ne demek? Girift hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Girift Terimi Hakkında Bilgiler

Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Girift:

Motifleri birbirine girik ve içice olan süsleme. Kıvrım ve dallar, örgü gibi birbirinin içinden geçmektedir. Geometrik olanlarına geçme denir. Avrupalılar girifte, İslâm memleketlerinden geldiği için, yanlış olarak, arabesk demişlerdir.


Hukuk Terimi Olarak Girift:

dolaşık; karışık; bir birinin içine girgin; tutma; yakalama


Sanat Terimi Olarak Girift:

Birbirinin içine girip karışmış, girişik.


Benzer Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimleri

Girift Yazı: Harfleri birbiriyle içice girmiş yazı. Bir yazı çeşidi değil yazılma biçimidir. Sanatkârane de olsa okunması güç olduğundan makbul sayılmamıştır.

Göbek: 1. Hat terimi olarak, Hilye-i şerifin, Peygamberin vasıflarının yazıldığı yuvarlak kısmına verilen ad. Ayrıca Hilye ile ilgili bilgilere bakınız. Şemse ciltlerin ortasındaki motife de göbek denir.

2. Besmelenin hemen altına gelen dairevî alandır. Bazen beyzî (oval), dörtgen ve çokgen de olabilmektedir. Hilye metninin büyük bir bölümünün yerleştirildiği bu kısım
"gövde" olarak da adlandırılır. Burada fizikî ve ahlâkî vasıfları ile Hz. Peygamberimizi anlatan sahabe beyanlarından oluşan rivayetler –genellikle Hz. Ali’nin yaptığı tavsîf – metin olarak yer alır.

Göbek Gülü: Şemselerin ve yıldız biçimindeki geometrik orta süslemelerin merkezine yapılan küçük ve yuvarlak çiçekler.

Gömme Şemse: Süsleme yapılacak yerlerin mukavva ile birlikte derileri de kesilmiş ve sonradan, kabartma süsü kavi başka deri buralara yapıştırılmışsa buna gömme şemse denir. Bu usulle yapılan şemselerde motifler sürtünme ile yıpranmaz. Ayrıca şemse ile ilgili bilgilere bakınız.

Gubari: Eski harflerle yazılan, çok ince bir çeşit yazının adı. Gubar, Arapça'da toz demektir. Toz gibi, ince ve çok küçük karakterli yazı. Yazı, toz gibi ince yazıldığından bu adı almıştır. Bir pirinç tanesi üzerine Kelime-i Şehadet yazılabilecek derecede küçük yazı. İnce şekilli hurde yazı. Yazıldığı hat türüne göre Nesih Gubarisi, Ta'lik Gubarisi gibi isimler alır. Gözle seçilemeyecek boyuttaki hat yazıları.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimleri Sözlüğü