Güncel Edebiyat terimleri sözlüğümüzde Gnomik terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Gnomik nedir? Gnomik ne demek? Gnomik hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Gnomik Terimi Hakkında Bilgiler
Edebiyat Terimi Olarak Gnomik:
Anlamlı sözleri nazımla anlatan manzum türü.
Benzer Edebiyat Terimleri
Gramer: Bir dili meydana getiren ses, sözcük yapılışı, sözcük haznesi, anlam değişmeleri, cümle kuruluşu gibi unsurları inceleyip kurallara bağlayan dil bilgisi. Yunanca gramma kökünden geliyor.
Güldeste: Seçme manzum ya da nesir yazılarının toplandığı dergi. Antoloji de denebilir.
Günlük: Bir kişinin düşüncelerini, duygu ve gözlemlerini günü gününe yazdığı ve o günün tarihini koyduğu yazılar. Ruzname olarak da bilinir. Günlük bir tür anıdır. Ancak günlük günü gününe yazılır, anı ise olayların yaşanmasından sonra kaleme alınır.
Hâbname: Bir olay, bir kişiyle ilgili düşünceleri sanki rüyada görmüş gibi anlatarak yazılmış eserler. Hâbnameler nesir ya da nazım olabilir. Ziya Paşa ile Namık Kemal'in "Rüya" adlı eserleri bu türe örnektir.
Hâcib: İki ya da daha fazla kafiyeli olan manzumelerdeki bazı sözcük ya da sözcükler. Sözcük anlamı perdeci, perde ağasıdır. Bu şekildeki kafiyelere mahcub adı verilir. Örneğin
Âlem esir-I dest-I meşiyyet değil midir
Âdem zebun-I penç-I kudret değil midir
Avnî
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Edebiyat Terimleri Sözlüğü