Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde Göçebelik terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Göçebelik nedir? Göçebelik ne demek? Göçebelik hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Göçebelik Terimi Hakkında Bilgiler
Tarih Terimi Olarak Göçebelik:
Bir topluluğun, yaşamak için gerekli kaynakları elde etmek amacıyla, düzenli aralıklarla yer değiştirme alışkanlığıdır. Tarihsel olarak insan topluluklarının tarımsal üretime başlamasıyla birlikte sona ermiştir.
Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Göçebelik:
Sabit bir mekana yerleşmeyip, iklim ve coğrafi şartlara bağlı olarak daha avantajlı yerleşim birimlerine periyodik aralıklarla göç etme esasına dayalı hayat tarzı.
Benzer Tarih Terimleri
Görenek: Bir şeyi, başka türlüsünü, daha kolayını, daha işe yararını, ya da yararlısını düşünmeksizin, atalardan dedelerden görülegeldiği gibi yapma alışkanlığına denir.
Green Peace (Yeşil Barış) Örgütü: 1971 yılında kurulan uluslararası çevreci örgüttür. Soyu tükenmek üzere olan hayvan ve bitki türlerini korumayı, çevreye zarar verilmesini önlemeyi ve çevre bilincini güçlendirmeyi, kısaca ekolojik dengenin korunmasını amaçlar. Bu amaçla, çevreyi kirleten kuruluşlarla doğrudan karşı karşıya gelerek mücadele eder. Etkinliklerini büyük ölçüde gönüllülerle ve bağışlarla sürdürür.
Gregoryen Takvimi: Güneş yılını esas alır. Temeli Mısırlılara dayanır. Romalılar Sezar zamanında Jülyen takvimi olarak düzenlenmiş ve kullanılmıştır. Yeniçağ'da Papa XII. Gregoryan tarafından yapılan yeni düzenlemeler nedeniyle Gregoryan Takvim'i olarak anılmıştır. 1926'dan beri Miladi Takvim adıyla ülkemizde de kullanılmaktadır.
Gulam (Köle): Savaşlarda ganimet olarak alınan genç erkek tutsaklardır. Büyük Selçuklu Devleti'nde gulam olarak orduya alınır ve sıkı bir eğitimden geçirildikten sonra aynı adı taşıyan ordunun neferleri arasına katılırlardı. Yaya olarak hizmet verir ve maaş alırlardı.
Günah Çıkarma: Hristiyan Dini'nin Katolik ve Ortodoks mezheplerinde günah işleyenlerin, günahlarının affedilmesi amacıyla bir din adamına anlatmasıdır.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Tarih Terimleri Sözlüğü