Eğitim Sitesi

Gonozom Nedir? Gonozom Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Biyoloji terimleri sözlüğümüzde Gonozom terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Gonozom nedir? Gonozom ne demek? Gonozom hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Gonozom Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Gonozom:

Canlının eşeyinin nasıl olacağı çoğunlukla kromozomlarla ve kromozomlar üzerindeki genlerle belirlenir. Canlıların eşeyinin belirlenmesinde görevli olan genleri taşıyan kromozomlara eşey kromozomları (gonozom) denir.
İnsanlarda eşey kromozomları dişi bireylerde XX, erkek bireylerde ise XY ile gösterilir.


Fen Bilimleri Terimi Olarak Gonozom:

İnsanda cinsiyeti belirleyen kromozomlar X ve Y kromozomlarıdır. Bu kromozomların her birine eşey kromozomu (gonozom) denir.

Dişilerde XX, erkeklerde XY kromozomları mevcuttur.

Eşeyli üreyen canlılarda cinsiyeti belirleyen Y kromozomudur. Eğer Y kromozomu varsa erkek yoksa dişidir. Ayrıca cinsiyet erkek tarafından belirlenir çünkü yumurta hiçbir zaman Y kromozomu taşımaz.


Benzer Biyoloji Terimleri

Eşey Kromozomları: Canlının eşeyinin nasıl olacağı çoğunlukla kromozomlarla ve kromozomlar üzerindeki genlerle belirlenir. Canlıların eşeyinin belirlenmesinde görevli olan genleri taşıyan kromozomlara eşey kromozomları (gonozom) denir.
İnsanlarda eşey kromozomları dişi bireylerde XX, erkek bireylerde ise XY ile gösterilir.

Eşeye Bağlı Karakterler: Eşey kromozomları, sadece eşeyin belirlenmesi ile ilgili genleri taşımaz. Bazı vücut özellikleri de eşey kromozomları üzerindeki genlerle belirlenir. Gonozomlar üzerindeki genlerle taşınan karakterlere eşeye bağlı karakterler denir.

Eşeye Bağlı Genler: Eşey kromozomları, sadece eşeyin belirlenmesi ile ilgili genleri taşımaz. Bazı vücut özellikleri de eşey kromozomları üzerindeki genlerle belirlenir. Gonozomlar üzerindeki genlerle taşınan karakterlere eşeye bağlı karakterler, eşeye bağlı karakterleri belirleyen genlere ise eşeye bağlı genler denir.

Eşeye Bağlı Kalıtım: Eşey kromozomları, sadece eşeyin belirlenmesi ile ilgili genleri taşımaz. Bazı vücut özellikleri de eşey kromozomları üzerindeki genlerle belirlenir.
Gonozomlar üzerindeki genlerle taşınan karakterlere eşeye bağlı karakterler, eşeye bağlı karakterleri belirleyen genlere ise eşeye bağlı genler denir.
Gonozomlar, insanda X ve Y olmak üzere iki tiptir. X ve Y kromozomları tamamen homolog değildir.

Genetik Varyasyon: Bireyler arasında, genler ya da diğer DNA parçacıklarının yapısındaki farklılıklara genetik varyasyon denir. Mayozda gerçekleşen krossing over olayı ile anafaz 1 ve anafaz 2 evrelerinde kromozomların hücrelere bağımsız olarak dağılımı ve döllenme olayı kalıtsal çeşitliliğin temel nedenlerindendir.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü