Güncel Sanat terimleri sözlüğümüzde Hareket terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Hareket nedir? Hareket ne demek? Hareket hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Hareket Terimi Hakkında Bilgiler
Sanat Terimi Olarak Hareket:
Enerjisi veya gücü var gibi görünen, resimlerin devinim halinde olduğu izlenimi veren yanları. Bu devinim aslında gerçekte yoktur; ancak öznelerin akla getirdiği gayretkeş eylemlerin yarattığı yanılsamadır. (Movement, Dynamism)
Fen Bilimleri Terimi Olarak Hareket:
Sabit bir noktaya göre yer değiştirme.
Müzik-Dans Terimi Olarak Hareket:
Vücudu oynatma, kıpırdatma veya kımıldanma.
Fizik Terimi Olarak Hareket:
Seçilen başlangıç noktasına göre zamanla yer değiştirme eylemi.
Güreş Terimi Olarak Hareket:
Güreşçi başladığı oyun geliştirmelidir. (Action)
Benzer Sanat Terimleri
Hacim: 1- Bir cismin uzayda doldurduğu boşluk, oylum. Sanatta hacim sözcüğü nesnelerin uzayda yer kaplayan masif kütlesi anlamına gelir. Bir başka anlatımda hacim dördüncü boyuta yani mekân boyutuna sahip olmayan üç boyutlu bir nesnenin niteliğidir. Örneğin heykel bir hacim sanatı sayılabilir. Çünkü dıştan ancak üç boyutuyla algılanabilir.
2- Heykel gibi, mekanda yer işgal eden bir kütleye veya hacime dairdir. Bu yanılsamayı sağlayabilmek için sanatçılar modle etme (modelling) veya tarama(hatching) gibi teknikler kullanırlar.
İzokefali: Bir kompozisyonda tüm figürlerin boy ve önem farkı gözetilmeksizin başları aynı hizaya gelecek biçimde yerleştirilmesi. Özellikle Yunan sanatının klasik dönem kabartmaları için kullanılan bu terim, resim ve grafik sanatında da geçerlidir.
Işık Gölge: Tek renkli resimlerde ton farklılıklarıyla elde edilen aydınlık ve karanlık alanları tanımlar. Resimden önce ağaç baskıda uygulanan ışık- gölge karşıtlığı figüre heykelsi bir görünüm kazandırır. Resim alanında önce Leonardo da Vinci' nin yapıtlarında uygulanmakla birlikte, Barok dönemde yaygınlık kazanır ve Romantik dönemde de yoğun duygusal etki yaratmak amacıyla kullanılır.
İkonografi: 1- Dinsel içerikli sanat yapıtlarında dinsel olay ya da kişi ile ilgili tipleşmiş hatta bir ölçüde standartlaşmış biçim düzenlerini veya kalıplarını inceleyen bilimsel disiplin.
2- Simgesel dil. (Iconography)
İdealizm: İdealizm en basit deyişle standartlaşmış biçim anlamına gelir. Sanat alanında maddesel bir nesneyi değil de, onun zihinsel kavramının tasarımını karşılayan sanat yapıtı, aslında bir ideanın tasarımıdır.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Sanat Terimleri Sözlüğü