Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde Haricilik terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Haricilik nedir? Haricilik ne demek? Haricilik hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Haricilik Terimi Hakkında Bilgiler
Tarih Terimi Olarak Haricilik:
İslam tarihinde ortaya çıkan ilk mezheptir. 656 yılında yapılan Sıffin Savaşı sonrasında, Hz. Ali'nin mi, yoksa Muaviyenin mi halife olacağına hakemlerin karar vermesine Hz. Ali'nin müsade etmesi Hz. Ali'nin ordusundaki bazı askerlerin tepkisine yol açmış ve bu mezhep kurulmuştur.
Benzer Tarih Terimleri
Hariciye Nezareti: Osmanlı Dışişleri bakanlığı.
Has: Dirlik toprağın en üst dilimini oluşturan topraktır. Bu toprağın yıllık vergi gelirleri 100.000 akçenin üzerindedir. Osmanlı padişahlarına, şehzadelere, Divan-ı Hümayun üyelerine, Beylerbeylerine ve Sancakbeylerine ayrılan, merkezde ya da merkeze yakın yerlerden seçilmiş topraklardır. (Tımar: Beslediği atlı askerlerle savaşa giren beylere vergisini toplamak için ayrılan arazi).
Haseki: Osmanlı Devleti'nde bir görevde eskimiş olanlara verilen addır.Bostancı Ocağı'ndaki küçük rütbeli subaşılara, sarayda padişahın gözüne ve gönlüne girmiş olan karavaşlara (köle kadın) da bu ad verilirdi.
Hassa: 1-Büyük Selçuklu Devleti ile Anadolu Selçuklu Devletinde merkezde bulunan, savaşlarda ele geçirilen küçük yaşlardaki kölelerin eğitilmesiyle oluşturulan, düzenli, maaşlı ve yaya olan ordudur.
2- Padişahlara ve saraylara özgü hizmetler hakkında bir deyim.
Hatt-I Hümayun: Osmanlı Padişahlarının yazdığı en büyük devlet emri ve buyrukları.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Tarih Terimleri Sözlüğü