Eğitim Sitesi

Harita Anahtarı (Lejant) Nedir? Harita Anahtarı (Lejant) Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Coğrafya terimleri sözlüğümüzde Harita Anahtarı (Lejant) terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Harita Anahtarı (Lejant) nedir? Harita Anahtarı (Lejant) ne demek? Harita Anahtarı (Lejant) hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Harita Anahtarı (Lejant) Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Harita Anahtarı (Lejant):

Haritada kullanılan özel işaretlerin ne anlama geldiğini gösteren bölümdür. Her haritanın kullanım amacına göre farklı işaretler kullanılır.


Benzer Coğrafya Terimleri

Harita Ölçeği: Harita üzerinde belli iki nokta arasındaki uzunluğun, yeryüzündeki aynı noktalar arasındaki uzunluğa oranıdır.
Diğer bir deyişle, gerçek uzunlukları harita üzerine aktarırken kullanılan küçültme oranıdır.
Örneğin : Boğaz Köprüsü'nün gerçekte 1074 m olan iki ayağı arası uzaklık, ölçeği bilinmeyen bir haritada yaklaşık 0.5 cm gösterilmiştir. Haritanın ölçeğini bulmak için harita üzerindeki uzunluğu gerçek uzunluğa oranlarız.
Buna göre haritanın ölçeği yaklaşık 1/200.000'dir.

Heyelan: Toprağın, taşların ve tabakaların bulundukları yerlerden aşağılara doğru kayması ya da düşmesine toprak kayması ve göçmesi denir. Ülkemizde bu olayların tümüne birden heyelan adı verilir. Yerçekimi, yamaç zemin yapısı, eğim ve yağış koşulları heyelana neden olan etmenlerdir. Özellikle eğimli yamaçlar boyunca gevşek bir kütlenin veya killi bir tabaka üzerinde bulunan bir kütlenin topyekün kaymasıdır.

Hidrografya Haritaları: Bir bölgenin su potansiyeli (akarsular, göller, yeraltı suları, kaynaklar) hakkında bilgi veren haritalardır. Bu haritalar yardımıyla akarsuların drenaj tipi, akım miktarı, kanallar, göl sularının özellikleri, yeraltı sularının türü, kaynakların türü sayısı ve verimlilik derecesi hakkında bilgi edinilir.

Hipsografik Eğri: Bütün yeryüzünün yükseklik, derinlik basamakları göstermek üzere çizilmiş eğri.

İç Deniz: Ara Deniz. Okyanuslara boğazlar aracılığıyla bağlanan kara içlerine sokulmuş denizlere denir. Örnek : Akdeniz, Kızıldeniz, Baltık Denizi, Karadeniz, Marmara Denizi, Azak Denizi

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü