Eğitim Sitesi

Harita Nedir? Harita Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Haritacılık (Kartografya) terimleri sözlüğümüzde Harita terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Harita nedir? Harita ne demek? Harita hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Harita Terimi Hakkında Bilgiler

Haritacılık (Kartografya) Terimi Olarak Harita:

Coğrafya, tarih, dil, nüfus vb. konularla ilgili yeryüzünün veya bir parçasının, belli bir orana göre küçültülerek düzlem üzerine çizilen taslağı.


Coğrafya Terimi Olarak Harita:

1- Yeryüzünün tamamının veya bir kısmının bir ölçeğe göre küçültülerek bir plan üstünde gösterildiği çizime harita denir.

2- Dünya'nın bütününün ya da bir bölümünün kuşbakışı görünümünün belli bir oranda küçültülerek düzleme aktarılmış şekline harita denir.
Bir çizimin harita özelliği taşıyabilmesi için;
- Kuşbakışı görünüme göre çizilmesi,
- Arazi üzerindeki uzunlukların belli bir oranda küçültülmesi gerekir.

3- Coğrafya, tarih, dil, nüfus vb. konularla ilgili yeryüzünün veya bir parçasının, belli bir orana göre küçültülerek düzlem üzerine çizilen taslağıdır.


Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Harita:

Coğrafya, tarih, dil, nüfus vb. konularda ilgili yeryüzünün veya bir parçasının kuşbakışı olarak , belli bir orana göre küçültülerek düzlem üzerine çizilen taslağı. Örnek: Türkiye fiziki haritası.

Bir Çizimin Harita Olabilmesi İçin;
1. Belli bir oranda küçültülmüş olmalı (Ölçek Olmalı)
2. Kuşbakışı görünüşü ile çizilmiş olmalı
3. Bir düzlem üzerine aktarılmış olmalı


Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak Harita:

1. Yeryüzünün tamamının veya bir kısmının belli ölçekte küçültülerek, bir altlığa çizilmiş şekline harita denir.

2. Coğrafya olgularının dağılımını bir plan üzerinde gösteren ölçekli çizimdir.


Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Harita:

Yeryüzündeki bir bölgenin belirli bir ölçekte kağıt üzerine çıkarılması işi.


Benzer Haritacılık (Kartografya) Terimleri

Aberasyon: Bir nesne noktasından gelen ışınların olması gereken konumda bir nokta görüntü oluşmasında olumsuz etkisi olan mercek sistemi hatası.

Aktif Algılayıcı: Elektromagnetik enerji gönderen, nesne düzeyinden geriye yansımaları kaydederek görüntü oluşturan algılayıcı türü, aktif algılayıcı sistem.

Aktif Algılayıcı Sistem: Elektromagnetik enerji gönderen, nesne düzeyinden geriye yansımaları kaydederek görüntü oluşturan algılayıcı türü.

Algılayıcı: Nesneler ve fiziksel olaylar hakkında bilgi toplamak için kullanılan fotoğraf vb kayıt yapan cihaz, kamera, tarayıcı vb donanım, sensör.

Anaglif Yöntem: Fotoğraf çiftlerini, kırmızı-mavi gibi bütün renklerde ayrı ayrı görüntüleyerek ve aynı renklerden yapılan gözlüklerle gözetleyerek üç boyutlu görüşüm elde edilmesi yöntemi, renkli gözlük yöntemi.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Haritacılık (Kartografya) Terimleri Sözlüğü