Eğitim Sitesi

Hatt-ı İcâzet Nedir? Hatt-ı İcâzet Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) terimleri sözlüğümüzde Hatt-ı İcâzet terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Hatt-ı İcâzet nedir? Hatt-ı İcâzet ne demek? Hatt-ı İcâzet hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Hatt-ı İcâzet Terimi Hakkında Bilgiler

Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Hatt-ı İcâzet:

İslâm yazılarından birinin adı. "Kırma" da denilir. Sülüsle nesih arasındadır. Hattat icazetnameleri, vakfiyeler ve dua kitapları, Kur'an'lann bilhassa sure başları bu yazı ile yazılıdır. Elif başları kıvrık ve harfler de kıvrılmaya meyillidir.


Benzer Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimleri

Hatt-ı İlhani: İlhanlılar devrinde ve daha çok Anadolu'daki binalarda kitabe olarak kullanılan keşideli yazı.

Hatt-ı Mağribi: Cezayir, Tunus, Faslıların yazılarına verilen ad. Kûfi'nin acemice yazılmış şeklidir.

Hatt-ı Şeceri: Uydurma bir yazıdır. Tanınmış hattatların hiçbiri böyle bir örnek bırakmamıştır. Yazıyı iyi öğrenemeyenler arasında sanki ağaç dallarını tabii yönlerinde keserek yazının şekline göre dizmiş ve düzenlemişler izlenimini bırakır. Bunlar çoğunlukla tanınmış hattatların herhangi bir yazıları üzerinden bu dalları eğip bükerek yapılmıştır.

Hatt-ı Zerendud: 1. Altınla yazılmış cel'i yazılar.

2. Kağıdın üzerine sıvama altın sürülmesi anlamına kullanılan bir tabirdir.

Hayvan Motifleri: Süslemede iki şekilde kullanılmıştır : Yalın hayvan biçimleri (harpi yarı insan-yarı hayvan, simurg, anka, ejder...), stilize hayvan motifleri (rûmi stilize hayvan organları).

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimleri Sözlüğü