Eğitim Sitesi

Hemoglobin Nedir? Hemoglobin Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Sağlık-Tıp terimleri sözlüğümüzde Hemoglobin terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Hemoglobin nedir? Hemoglobin ne demek? Hemoglobin hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Hemoglobin Terimi Hakkında Bilgiler

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Hemoglobin:

Eritrositlerin (alyuvarların) içindeki, dokulara oksijen taşıyan renkli madde. Elektronik kan sayımı cihazlarının çıktılarında "HBG" şeklinde belirtilir.


Fen Bilimleri Terimi Olarak Hemoglobin:

1. Alyuvarlarda O2 ve CO2 taşıyan, demir içeren protein.

2. Organizmanın hücreleri arasında gaz alış verişini sağlayan alyuvarların yapısındaki madde.


Biyoloji Terimi Olarak Hemoglobin:

1. Alyuvarlarda bulunan, kana kırmızı rengini veren, yapısında demir bulunan, oksijen ve karbon dioksit taşınmasında görev alan solunum pigmenti.

2. Hematin ve globinin birleşmesiyle meydana gelmiş ve omurgalı hayvanların alyuvarlarında bulunan, bileşiminde demir olan, oksijen ve karbondioksit taşıyan kırmızı solunum pigmenti.

3. Alyuvarlarda O2 ve CO2 taşıyan, demir içeren protein pigmenti.


Beslenme ve Diyet Terimi Olarak Hemoglobin:

Alyuvarların yapısında bulunan ve ona kırmızılık veren, protein ile demirden yapılmış madde. Akciğerlerden dokulara oksijen ve dokulardan akciğerlere karbondioksit taşır.


Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Hemoglobin:

1. Alyuvarların yapısında bulunan, kana kırmızı rengini veren madde, kırmızı kanda bulunan, demir içeren ve oksijen taşınmasını sağlayan kan hücreleri.

2. Kırmızı kan hücrelerinin içindeki demir içerikli ve oksijene bağlanan pigment.


Benzer Sağlık-Tıp Terimleri

Hafif Zincir: Plazma hücreleri tarafından yapılan immünglobülin (Ig) molekülünün bir parçası. Kanserleşen plazma hücresi bazen sadece hafif zincir üretir. Kanda artan hafif zincirler böbrek süzgecinden geçecek denli küçüktürler. Bu nedenle idrarda bol miktarda bulunurlar.

Hiperkalsemi: Kanda kalsiyum miktarının artması.

İmmünglobülin (Ig): Normal ya da kanserleşmiş plazma hücrelerinin yaptığı protein (bkz. antikor) . Ig molekülü bir çift hafif zincir ve bir çift ağır zincirden oluşur. Beş ayrı tipi vardır (IgG, IgA, IgM, IgE, IgD). Miyelomda en sık IgG ve IgA artışı görülür.

İmmünelektroforez: Miyelomda artmış bulunan immünglobülinlerin (Ig) aranmasında kullanılan bir laboratuvar yöntemi.

İmmünfiksasyon: Aynı amaçla kullanılan, ancak immünelektroforezden daha duyarlı bir laboratuvar yöntemi. Artmış olan immünglobülinin miktarını da ölçer.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Sağlık-Tıp Terimleri Sözlüğü