Güncel Kur’an-ı Kerim terimleri sözlüğümüzde İbda terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. İbda nedir? İbda ne demek? İbda hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
İbda Terimi Hakkında Bilgiler
Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak İbda:
Yaratma, yoktan var etme.
Edebiyat Terimi Olarak İbda:
Yaşanılan dönemin sanat anlayışı içinde olağanüstü bir eser yaratma. Örneğin Fuzûlî'nin Leyla vü Mecnun'u, Şeyh Galib'in Hüsn-ü Aşkı birer ibda kabul edilir. İbda eser verebilenlere mübdi, ibdakâr, eserleri de bedia olarak adlandırılır.
Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak İbda:
1. Kreasyon. Sanatın her devirde ve her yüzyıla ait bütün ayrıntılarını bildikten sonra, şimdiye kadar yapılmamış, yeni bir çığır açma; yeni, ayrı ve bir esasa bağlanmış üstün örnekler.
2. Bir sanat eseri meydana getirmek. İbda’ olunmuş bir eser demek hiçbir modeli olmayan ve kimseyi taklit etmeyerek vücuda getirilen asli eser demektir.
Benzer Kur’an-ı Kerim Terimleri
İftira: Bir kimseye asılsız olarak haksız bir şekilde suç, günah yahut kusur sayılan bir söz, nitelik veya davranış isnat etme.
Kâdir: “Güç, kuvvet ve iktidar sahibi olarak, istediği her şeyi bir ilim, hikmet ve ölçü dâhilinde dilediği gibi yaratması, her şeye gücünün yetmesi.” anlamında Allah’ın esmayıhüsnasından biri.
Kafile: Birlikte yolculuk eden topluluk.
Kahır: Derin üzüntü veya acı, sıkıntı.
Kervan: 1. Uzak yerlere yolcu ve ticaret eşyası taşıyan yük hayvanı katarı.
2. Toplu olarak birbiri ardınca gelen şeyler.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Kur’an-ı Kerim Terimleri Sözlüğü