Eğitim Sitesi

İçtihat Nedir? İçtihat Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi terimleri sözlüğümüzde İçtihat terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. İçtihat nedir? İçtihat ne demek? İçtihat hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

İçtihat Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak İçtihat:

Müçtehidin herhangi bir dînî mesele hakkında bir hükme ulaşabilmek için belli tekniklere başvurarak bütün gücünü harcaması demektir.


Tarih Terimi Olarak İçtihat:

Görüş. Özel görüş, anlayış, kavrayış. Kanunda veya örf ve âdet hukukunda, uygulanacak kararlar açıkça bulunmadığı konularda, yargıcın veya hukukçunun fikrî çalışmalarının sonucu.


Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak İçtihat:

Çaba gösterme, bir işi yapmak işin olanca gayreti harcama, güç ve imkânı sarf etme, zahmet çekme, ısrarlı olma. Dini konularda kıyas yoluyla yeni sonuçlar elde etme, hüküm çıkarma, istinbat.


Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

İftar: Orucun bitiş zamanı, oruç açmaktır.

İhram: 1. Hac veya umreye niyet eden bir kimsenin, diğer zamanlarda mübah olan bazı davranışları belirli bir süre boyunca kendisine yasaklamasıdır. Bu amaçla giyilen şeye de aynı ad verilir.

2. Bir kişinin normal zamanda kendisine mübah olan bazı şeyleri ( tıraş olmak, yeşillik koparmak, tırnak kesmek... ) hac sırasında haram kılarak hac elbisesini giymesi ve hacca niyet etmesi

3. Sözlükte hürmet edilmesi gereken bir yere ya da zamana girmek anlamına gelen "ihram", hac ibadetiyle ilgili bir terim olarak; bir kimsenin, hac veya umre ya da hem hac hem umre yapmak niyeti ile sair zamanlarda helal olan bazı davranışları kendisine haram kılması demektir.

İhsan: 1. İnsanlara iyilik etmek, yararlı ameller işlemek ve "Allah'ı görüyormuş gibi, O'na ibadet etmek" demektir.

2. Bağışlama, iyilik etme, hayır olarak yapılması uygun olan bir şeyi yapma

İlahi Kudret: Yüce Allah'ın gücü ve kuvvetidir.

İlâhî: Tasavvuf Edebiyatında Allah ve Peygamber sevgisini dile getiren, makamla okunan dini şiirler. Allah'a özgü.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü