Eğitim Sitesi

İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir? İdrar Yolu Enfeksiyonu Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Sağlık-Tıp terimleri sözlüğümüzde İdrar Yolu Enfeksiyonu terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. İdrar Yolu Enfeksiyonu nedir? İdrar Yolu Enfeksiyonu ne demek? İdrar Yolu Enfeksiyonu hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Terimi Hakkında Bilgiler

Sağlık-Tıp Terimi Olarak İdrar Yolu Enfeksiyonu:

İdrar yolu enfeksiyonu, idrar yollarında ortaya çıkan çeşitli iltihabi durumlara verilen addır. Daha sık olarak alt idrar yollarında baş gösterir. Alt idrar yolu enfeksiyonlarında iltihabi durum, idrarın böbreklerden dışarıya taşındığı mesane ve üretra adı verilen idrar yolu kısmında görülür. Mesanede ortaya çıkan idrar yolu iltihabı sistit olarak adlandırılır. Sistit alt idrar yollarında ortaya çıkan enfeksiyonun en sık gelişme şeklidir. Alt idrar yolu enfeksiyonları genellikle zararsızdır.

Üst idrar yolları, böbrekler ve böbrekleri mesaneye bağlayan üreter adı verilen kanaldan oluşur. Bu kısımda meydana gelen enfeksiyonlar daha tehlikelidir. En sık olarak üreterlerin böbreklerle birleşme yeri olan renal pelviste görülür ve bu bölgenin iltihabı piyelit olarak adlandırılır. Piyelite ek olarak, böbreğin kendisi de iltihaplanırsa, o zaman piyelonefritten söz edilir.

Medicalpark


Benzer Sağlık-Tıp Terimleri

Parazitoloji: 1. Zooparazitlerden, zooparazitlerin kondukları organizma ile olan ilişkilerinden, parazitlikten ve parazitliğin konaklar ve parazitler üzerindeki etkilerinden söz eden bilim dalıdır.

2. Parazit, kendinden daha büyük bitkisel/hayvansal kökenli bir canlının üzerinde veya içinde, geçici veya sürekli olarak, daima onun zararına yaşayan diğer bitkisel/hayvansal kökenli canlıya denir. Birçok türü bulunmaktadır. Tutundukları canlının vücudundan beslenirler Parazitleri inceleyen bilim dalına parazitoloji denir. Parazitoloji kapsamı içerisinde protozoonlar, helmintler, atropotlar yer alır.

Konak: Paraziti barındıran ve onun yaşamı için gerekli olan ihtiyaçlarını karşılayan parazitten daha büyük canlıya denir.

Son Konak: Parazitin erişkin şeklini veya eşeyli çoğalan dönemini barındıran konaktır.

Ara Konak: Parazitin erişkin olmayan evrim dönemini ya da eşeysiz üreyen şeklini barındıran konaktır.
Bazılarında bir ara konak bazılarında birden fazla ara konak vardır. T. saginatanın ara konağı tektir ve sığırdır. Dicrocoelium dendriticum iki ara konağı vardır biri kara salyangozu, ikincisi ise karıncadır (Formica fusca)

Rezervuar Konak: Parazitin neslini sürdürmek için daha önemli olan konaktır. Ascaris lumbricoides için insan, trypanosoma cruzi gibi hem insanda hem de yabani hayvanlarda yerleşebilen parazitler için yabani hayvanlardır.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Sağlık-Tıp Terimleri Sözlüğü