Eğitim Sitesi

İhram Nedir? İhram Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Kur’an-ı Kerim terimleri sözlüğümüzde İhram terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. İhram nedir? İhram ne demek? İhram hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

İhram Terimi Hakkında Bilgiler

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak İhram:

1. Hac veya umreye niyet eden kimsenin diğer zamanlarda yapılması helal olan bazı davranışları, bu ibadetlerin esaslarını veya bütün adabını tamamlayıncaya kadar kendisine haram kılması.

2. Hac veya umre yapmak isteyenlerin Kâbe’ye varmadan önce yasakların başladığı sınır yerleri olan (Mi'kat) bölgelerinden birinde niyet ederek giyindikleri dikişsiz, altlı-üstlü iki parçadan oluşan giysi.


Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak İhram:

1. Hac veya umreye niyet eden bir kimsenin, diğer zamanlarda mübah olan bazı davranışları belirli bir süre boyunca kendisine yasaklamasıdır. Bu amaçla giyilen şeye de aynı ad verilir.

2. Bir kişinin normal zamanda kendisine mübah olan bazı şeyleri ( tıraş olmak, yeşillik koparmak, tırnak kesmek... ) hac sırasında haram kılarak hac elbisesini giymesi ve hacca niyet etmesi

3. Sözlükte hürmet edilmesi gereken bir yere ya da zamana girmek anlamına gelen "ihram", hac ibadetiyle ilgili bir terim olarak; bir kimsenin, hac veya umre ya da hem hac hem umre yapmak niyeti ile sair zamanlarda helal olan bazı davranışları kendisine haram kılması demektir.


Hac ve Umre Terimi Olarak İhram:

Hac veya umre niyetiyle diğer zamanlarda helal olan bir kısım fiil ve davranışları, kişinin belirli bir süre için kendisine haram kılmasıdır. Bu esnada erkeklerin büründükleri "Rida" ve "İzar" denilen iki parça örtüye de halk arasında ihram denilmektedir. İhram, niyet ve telbiye ile olur.


Benzer Kur’an-ı Kerim Terimleri

İhsan: 1. iyilik etme, iyi davranma.

2. Bağışlama, bağışta bulunma.

3. Bağışlanan şey, kayra, lütuf, inayet, atıfet.

4. Karşılık beklemeden yapılan yardım, iyilik.

İhtilaf: Ayrılık, anlaşmazlık, aykırılık, uyuşmazlık.

İhtiras: Aşırı, güçlü istek. Tutku.

İhtisas: Bir konuda özel eğitim görmek, uzmanlaşma.

İhtiva Etmek: İçine almak, içinde bulundurmak, içermek, kapsamak.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Kur’an-ı Kerim Terimleri Sözlüğü