Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde İhtilal terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. İhtilal nedir? İhtilal ne demek? İhtilal hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
İhtilal Terimi Hakkında Bilgiler
Tarih Terimi Olarak İhtilal:
Bir devletin ekonomik, sosyal ve politik yapısını birden bire değiştirmek için çıkan zorlayıcı bir eylem. Ayaklanma, devlete isyan. Bozukluk, karışıklık.
Sosyal Bilgiler Terimi Olarak İhtilal:
Bir ülkenin siyasal, sosyal ve ekonomik yapısını veya yönetim düzenini değiştirmek amacıyla kanunlara uymaksızın cebir ve kuvvet kullanarak yapılan geniş halk hareketi, devrim.
İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak İhtilal:
1- Bir ülkenin, siyasal, sosyal ve ekonomik yapısını veya yönetim düzenini değiştirmek amacıyla kanunlara uymaksızın cebir ve kuvvet kullanarak yapılan geniş halk hareketi. Devrim.
2- Büyük ve ani değişiklik, bir memleketin siyasi yapısını güç kullanarak ortadan kaldırma ve onun yerine yeni düzeni, gene kuvvete dayanarak yerleştirme.
3- Bir devletin siyasi teşkilatını, kanuni şekillere riayet etmeden değiştirmek üzere zorla yapılan halk hareketidir.
Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak İhtilal:
Bir ülkenin siyasal, sosyal ve ekonomik yapısını veya yönetim düzenini değiştirmek amacıyla kanunlara uymaksızın cebir ve kuvvet kullanarak yapılan geniş halk hareketi, devrim.
Benzer Tarih Terimleri
İkta Sistemi: Mülkiyeti devlete ait olan bir kısım toprak gelirinin bir hizmet karşılığı olarak kişiye verilmesine dayanan sistem.
İstila: 1. Bir ülkenin topraklarını silah zoruyla ele geçirme.
2. Bir yeri ele geçirme.
İttifak: Uyuşma, birlikte hareket etmek üzere anlaşma, sözleşme, bağlaşım, bağlaşma.
Kabile: Birlikte yaşayan, konup göçen, bir sülâleden türemiş insanlar. Bir reisin idaresi altında bulunan ve ekserisi aynı soydan gelen insanlar.
Kağan: Hanların bağlı olduğu devlet başkanı, hakan, imparator.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Tarih Terimleri Sözlüğü