Güncel Müzik-Dans terimleri sözlüğümüzde İki Noktalı Dörtlük terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. İki Noktalı Dörtlük nedir? İki Noktalı Dörtlük ne demek? İki Noktalı Dörtlük hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
İki Noktalı Dörtlük Terimi Hakkında Bilgiler
Müzik-Dans Terimi Olarak İki Noktalı Dörtlük:
Sağına iki tane uzatma noktası konulan dörtlük notaya, "İki noktalı dörtlük" denir.
Benzer Müzik-Dans Terimleri
Derece: 1- Perde anlamına gelen bir terimdir. Seslerin arasındaki farka (ses farkına) derece denir.
Türk Müziğinde perdelerin nota isimlerinin yanı sıra özel isimleri de vardır. Örneğin LA sesi Dügah olarak bilinir, RE sesi Neva , kaba RE ise Yegah olarak adlandırılır.
2- Gamın(öz dizinin) her birine (DO-Re-Mi-Fa-Sol-La-Si) derece adı verilir. Gamın sekiz notasının sıralanışı bu esasa göre yapılır.
Oktav Çizgisi: Bir oktav kalından veya bir oktav inceden okunması gereken notaların altına ve üstüne (8a.....) işareti konur. Bu işaret noktalarının bittiği notalara kadar bir oktav (sekizli)kalın veya inceden okunur ve çalınır.
Dizi: Birbirine komşu olan sekiz sesin, hiçbiri atlanmadan, ard arda sıralanmasına ise Dizi denir. Kalın sesten başlayıp ince seslere doğru çıkan diziye ise "çıkıcı dizi", ince sesten başlayıp, kalın seslere doğru inen diziye "inici dizi," denir. Dizi, başladığı sesin adını alır. (Örnek: Çıkıcı Do Dizisi...)
Solunak: Soluk alma belirteçine "Solunak" denir. Dizeğin üst yanına konulan bir virgül (,) ile gösterilir. Solfej okunurken, solunak olan yerde soluk alınır; başka yerde soluk alınmaz.
İlave Çizgi: Porteye sımayan notaları yazmak için kullanılan işaretlerdir. Portenin çizgi ve aralıklarına ancak dokuz nota yazılır. Portenin birinci çizgisinin altına bir nota, beşinci çizgisinin üstüne bir nota yazıldığı zaman porteye sığdırılan nota sayısı 11'e çıkar.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü