Güncel Müzik-Dans terimleri sözlüğümüzde İki Zamanlı Ölçüler terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. İki Zamanlı Ölçüler nedir? İki Zamanlı Ölçüler ne demek? İki Zamanlı Ölçüler hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
İki Zamanlı Ölçüler Terimi Hakkında Bilgiler
Müzik-Dans Terimi Olarak İki Zamanlı Ölçüler:
Biri güçlü, öteki zayıf, iki vuruştan oluşur. En çok kullanılan iki zamanlı ölçü "iki dörtlük" tür. Vuruş sayısı üstte, süre birimi olan "dörtlük" ise alta yazılarak gösterilir.
Burada karıştırılmaması gereken şudur. Bu bize, her ölçünün içinde "iki tane dörtlük değerinde" nota olacağını belirtir. "İki tane dörtlük nota" kullanılması şart değildir. Toplamı iki vuruş olacak şekilde notalar gruplanır ve yazılır.
İki zamanlı ölçülerde en çok kullanılan iki dörtlük olmasına rağmen, "iki ikilik" ya da "iki sekizlik" de sık sık görülür.
Benzer Müzik-Dans Terimleri
Üç Zamanlı Ölçüler: Müzik içerisinde bir güçlü, iki zayıf vuruş duyuluyorsa, üç zamanlılık var demektir. Yine en çok kullanılan üç zamanlı ölçü şekli "üç dörtlük" tür. Ancak, üç birlik, üç ikilik ya da üç sekizlik de kullanılır. Üç zamanlı ölçülere, valslerde sık rastlanır.
Dört Zamanlı Ölçüler: Dört zamanlılıkta iki vurgulu iki grup vardır, ama birinci vuruştaki vurgu daha güçlüdür. "Dört dörtlüğe çok sık rastlanır. Dört ikilik ve dört sekizlik de kullanılan dört zamanlı ölçülere örnektir.
Bazen ölçü zamanının olması gereken yerde "C" harfine benzer bir sembol görürüz. Bu sembol de "Dört dörtlük" yerine kullanılmaktadır. Sürelerin vuruşları ise belirli bir kalıba göre yapılır.
Legato-Tenuto: Üzerine konulduğu notanın belirgin bir şekilde ifade edilebilmesi için kullanılır. Üzerine geldiği nota yayarak icra edilir.
Forzando ( > ): Üzerine ve ya altına geldiği notanın gür ve güçlü çalınmasına yarar.
Sforzando( sfz ): Üzerine ve ya altına geldiği notanın çok güçlü icra edilmesini sağlar.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü